Live Live

Gezocht: tekenaar van historische muurschilderingen in oude MST

Gepubliceerd: Woensdag 13 maart 2019 09:38

Gezocht: tekenaar van historische muurschilderingen in oude MST

De Historische Sociëteit (SHSE) vreest dat de oude muurschilderingen in de kapel van het oude ziekenhuis Stadsmaten verloren zullen gaan. Zij dringen er bij ontwikkelaar LIFE op aan om de schilderingen die de kruisgang van Jezus uitbeelden te behouden.

Daarmee reageert de groep op berichtgeving in De Twentsche Courant Tubantia over de nieuwe invulling van de kapel in de stadscampus die in het vroegere ziekenhuis wordt gerealiseerd. Vorige week toonde de Belgische ontwikkelaar LIFE impressies over de mogelijke invulling van de vroegere kapel.

Die is gesitueerd in het vroegere kloosterdeel van het ziekenhuis. „We hebben in Enschede al zo weinig historische gebouwen behouden en muurschilderingen zijn helemaal uniek”, zegt Dick Buursink namens de Historische Sociëteit. „Het zou LIFE en de gemeente sieren om hier serieus werk van te maken om dit te behouden voor de stad”, zegt Buursink.

Niet gesigneerd
Op dit moment wordt er onderzoek verricht naar de kunstenaar, want bij de Sociëteit is niet bekend wie de schilder is van de kunstwerken.

„We hebben de erfgoedvereniging Heemschut ingeschakeld en zijn nu in een discussie terecht gekomen welke kunstenaar deze schilderingen heeft aangebracht. Het kunstwerk is namelijk niet gesigneerd. Maar dat het waardevol is, blijkt wel uit de reacties”, zegt Jan Astrego van de SHSE.

„Desnoods gaan we proberen de kapel op de monumentenlijst te krijgen, want ook al is de kunstenaar niet bekend, de schilderingen zijn van onschatbare waarde voor de cultuurhistorie van deze stad”, zegt Buursink.

Belangrijk
De groep die voor behoud van de schilderingen pleit, heeft zelf onderzoek laten doen naar de herkomst en betekenis van de schilderingen. Ze hebben zich gewend tot Museum Catharijneconvent. Daar heeft Emma de Jong zich over gebogen. Zij was aangenaam verrast toen ze de beelden zag. ‘Wat een interessante- en belangrijke schilderingen’, tekent De Jong op in haar reactie.

Het r.-k. ziekenhuis werd bediend door de Zusters Franciscanessen van Denekamp. ‘Zij vestigden zich in 1889 in Enschede, waar ze zich op wijkverpleging en ziekenzorg richtten. Het oudste deel van het ziekenhuis dateert uit 1912. In 1938 was de aanbesteding van de uitbreiding, inclusief een nieuwe kapel (door architect Jos. Sluymer ). Op 15 augustus 1940 werd de nieuwe kapel ingezegend. Die was toen nog onbeschilderd.’

Van omstreeks 1950
‘Bij de viering van het zestigjarig vestigingsjubileum van de Franciscanessen in 1949 werd de beschildering door een bekend kunstenaar, als huldeblijk aangeboden. Helaas werd de naam van de kunstenaar niet genoemd. Hoe dan ook, de schilderingen dateren van omstreeks 1950’.

De Jong concludeert dat ze door Joep Nicolas kunnen zijn uitgevoerd. ‘Dit baseer ik op vergelijking met zijn schilderingen in de Jozefkerk in Nijmegen. Ook heeft hij in de jaren dertig een altaar geleverd aan de Jacobuskerk in Enschede, dus zijn werk was bekend in de stad’.

Ook de naam van kunstenaar Charles Eyck wordt genoemd, maar ook dat is niet zeker. Er is een melding dat hij de kruiswegstaties in Enschede heeft geschilderd. „Voor ons een belangrijke mededeling, temeer daar Charles heeft samengewerkt met Joep Nicolas”, zegt Jan Astrego. „Maar we willen zekerheid over de schilder en dat zoeken we met alle macht uit nu.”

Hoge zeldzaamheidswaarde
Als de schilderingen in Enschede inderdaad van de hand van Nicolas zijn, dan hebben ze volgens de kenners hoge zeldzaamheidswaarde. Maar volgens Buursink en Astrego is de naam van de kunstenaar niet eens het belangrijkste argument om de schilderingen te behouden.

„Bij het BATO-terrein waren we helaas te laat, maar hier zijn we op tijd om het belang van deze kapel en de kunst te benadrukken. Wij verwachten van LIFE en de gemeente Enschede een inspanning om dit voor onze stad te behouden en niet verloren te laten gaan. Wij hopen dat er een invulling komt waarbij het plafond en de muurschilderingen behouden zullen blijven”, aldus Buursink en Astrego.

Reactie LIFE
Volgens Jacky Scherens van LIFE is er nog helemaal geen beslissing gevallen over de muurschilderingen en het plafond in de kapel. „We hebben louter een impressie laten zien met de mogelijkheden die we zien voor de kapel. Dat zijn denkrichtingen, maar nog geen uitgewerkte plannen. We hebben van meet af contact met de mensen die zich bezig houden met de cultuurhistorie van deze stad en gaan niet zomaar over een nacht ijs. Dus alle opties liggen wat ons betreft nog open. En wij staan altijd open voor goede adviezen en plannen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: SHSE

Deel deze pagina: