Live Live

Zo ziet oude ziekenhuis in Enschede er straks uit

Gepubliceerd: Donderdag 07 maart 2019 09:39

Zo ziet oude ziekenhuis in Enschede er straks uit

Een kroeg in de oude kapel van het MST? Prima plan, vinden ontwikkelaars van de stadscampus in Enschede. Het voormalige ziekenhuis aan het Ariënsplein begint langzaam vorm te krijgen. Het ziekenhuis is amper nog te herkennen.

De stadscampus moet de komende jaren het bruisende, kloppende hart van Enschede worden met een dagelijkse stroom van ruim vijftienhonderd bezoekers. Bewoners, studenten en bedrijven lopen er in de filosofie van ontwikkelaar LIFE straks kriskras door elkaar.

Van kapel tot kroeg
De nieuwste schetsen zien er fraai uit. Zo wordt de kapel in het oude ziekenhuis omgebouwd tot kroeg. De naam ‘Nachtzuster’ is een knipoog naar het voormalige ziekenhuis. Het grote plein aan de voorkant wordt ook aangepakt en omgetoverd tot ontmoetings- en lunchplek tijdens de zomermaanden. Binnen komt ruimte voor sport, retail, horeca, kunst en cultuur. Vrijwel de gehele 55.000 vierkante meter wordt verbouwd, alleen de trappenhuizen blijven intact.

Geen huur
De bouw, die begon in november 2016, loopt gestaag door. Alle binnenmuren zijn inmiddels gesloopt in het voormalige ziekenhuis aan het Ariënsplein. Dagelijks werken tientallen bouwvakkers aan de megaklus, die eind 2020 geklaard moet zijn. Bedrijven die al hun intrek hebben genomen in het oude ziekenhuis betalen vanwege de bouwchaos nog geen huur. Saxion is inmiddels ingetrokken in de zijvleugel van het gebouw, net als ruim honderd studenten. Zij wonen in een van de 113 onzelfstandige kamers, met gemeenschappelijke ruimtes. Ook komen er nog 163 zelfstandige woon-werkstudio’s.

‘Meer dan studentenparadijs’
De stadscampus van Enschede moet de net afgestudeerde of jonge ondernemer weerhouden om zijn of haar heil in de Randstad te zoeken. “Het wordt wel eens een studentenparadijs genoemd, maar het is veel meer dat dat”, zegt ontwikkelaar Jacky Scherens. “Het is een plek waar bedrijven onderling samenwerken, met studenten en met opleidingen om de hoek.”

Kantoorruimte in het voormalige MST
Niet alles verloopt vlekkeloos: zo werd tijdens de verbouw asbest ontdekt in de voegen van ramen. Daarop besloot de projectontwikkelaar om de volledige kozijnen te vervangen. Ook het kilometerslange buizen- en leidingenstelsel in het oude ziekenhuis, dat nodig was om elke kamer te verwarmen, was een tegenvaller. Het meeste daarvan is inmiddels gesloopt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, artist-impression: LIFE

Deel deze pagina: