Live Live

AUDIO Zwembad op het Diekman nog lang geen uitgemaakte zaak

Dinsdag 10 oktober 2017 12:17

AUDIO Zwembad op het Diekman nog lang geen uitgemaakte zaak

Het nieuwe zwembad op Het Diekman is nog lang geen uitgemaakte zaak, zo bleek gisteravond in de gemeenteraad. Er leven nog veel vragen in de raad over recreatief zwemmen en duurzaamheid van het nieuwe bad.

De Enschedese raad gaf een duidelijk signaal dat het de topsport in de stad serieus neemt. Het hobbelde niet slaafs achter de voorgestelde zwembadvisie van het college aan, maar wil voor de toekomst van het Enschedese (top)zwemmen dat het college onderzoek doet naar een betere samenwerking tussen de gemeente, Universiteit Twente en de gebruikers, zoals de topsportopleidingen van het ROC van Twente.

Amendement
In het amendement, ingediend door CDA, D66, VVD en ChristenUnie en met steun van GroenLinks en EnschedeAnders krijgt het college de opdracht een voor publiek toegankelijk topsportbad van 35x25 meter op de campus van de UT te realiseren, in plaats van het voorgestelde 25x21 meter op Het Diekman. Enschede zou voor de bouw daarvan een eenmalige of structurele bijdrage moeten leveren.

Gebrek aan recreatief zwemwater
Bovendien is het gebrek aan recreatief zwemwater in de toekomstplannen van het college veel partijen een doorn in het oog. Weliswaar is er in het plan voor de bouw van een nieuw zwembad op het Diekman-terrein plek voor recreatief zwemmen, doordat een van de drie nieuwe baden wordt uitgerust met een beweegbare bodem, maar wethouder Jurgen van Houdt gaf bij de presentatie van de plannen al aan dat recreatief zwemmen niet direct een kerntaak is van de gemeente. Wel dat alle kinderen in Enschede moeten kunnen leren zwemmen is voor alle fracties evident.

'Niet handig naar buiten gebracht'
Van Houdt snapte de consternatie daarover. "We hebben dat niet handig naar buiten gebracht. We hadden moeten zeggen 'we nemen afscheid van het subtropisch zwembad met whirlpools en waterstromingen', zei Van Houdt. "Met dit besluit gaan we aan de slag om te kijken hoe we recreatief zwemmen en duurzaamheid optimaal in de zwembadvisie kunnen inzetten", aldus Van Houdt. 

Na uren debatteren werd de Zwembadvisie uiteindelijk met 27 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. 


TV Enschede FM sprak hierover  met Jurgen van Houdt. Beluister dat bericht hierboven terug. 

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Annina Romita

Deel deze pagina: