Live Live

Zwembad Het Diekman in Enschede wordt fors duurder

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 15:19

Zwembad Het Diekman in Enschede wordt fors duurder

Het beoogde nieuwe zwembad op Het Diekman dreigt een molensteen om de nek van de gemeente te worden. In het stadhuis wordt rekening gehouden met een 'forse kostenstijging'.

Zestien miljoen euro moet het nieuwe zwembad op het Diekmanterrein gaan kosten. Althans, volgens het voorstel waar de gemeenteraad een kleine vijftien maanden geleden 'ja' tegen zei. Voor dat geld zou de stad drie gloednieuwe overdekte baden krijgen: een wedstrijdbad van 25x21 meter, een sportbad van 25x15 meter en een warmwaterbad van 25x10 meter.

Het huidige buitenbad blijft geopend, maar krijgt een eigen ingang op 150 meter afstand van de nieuwbouw. Het subtropische zwemparadijs Aquadrome sluit na opening van het nieuwe bad zijn deuren en daarmee verdwijnt dus het recreatief zwemmen in Enschede. Ook sluiting van Het Slagman staat gepland voor 2021.

Sportbegroting

Omdat de kosten van het nieuwe zwembad over veertig jaar worden uitgesmeerd en de bestaande zwembaden worden gesloten, hoeft de gemeente Enschede 'slechts' 90.000 euro per jaar toe te leggen op de huidige exploitatiekosten. Voor dat bedrag moet nog wel dekking worden gevonden binnen de sportbegroting.

Maar de tijden zijn veranderd sinds de gemeente op basis van het raadsbesluit van oktober 2017 aan de slag is gegaan met een Programma van Eisen. Afgelopen najaar werd de gemeenteraad al door het college gewaarschuwd dat de bouwkosten weleens hoger zouden kunnen uitvallen. Door de economische groei draait de bouwsector overuren en bovendien wordt het materiaal steeds duurder. Vanwege het beperkte aantal ontwikkelaars in de betreffende branche, geldt de kostenstijging nog specifieker voor het bouwen of renoveren van een zwembad.

Duurzaamheid
Dan zijn er nog de verscherpte regels op het gebied van duurzaamheid. Overheidsgebouwen, dus ook het nieuwe zwembad, moeten sinds 1 januari voldoen aan de eisen voor 'bijna energieneutrale gebouwen'. Verder gaat de gemeente ervan uit dat het nieuwe bad geen gasaansluiting krijgt. Via een subsidie heeft het college een duurzaamheidsadviseur in de arm genomen, die helpt bij het opstellen van het Programma van Eisen.

Een andere financiële onzekerheid is het eigendom van het bad. De Belastingdienst hanteert sinds 1 januari nieuwe regels met betrekking tot btw-vrijstelling die nadelig uitpakken voor gemeentelijke sportaccommodaties. Ook sportbedrijf Sportaal krijgt daar waarschijnlijk mee te maken. Ook is er de wens van de gemeenteraad om toch recreatieve elementen (zoals een glijbaan of peuterbad) toe te voegen.

Raadsbrief
Recent is er een nieuwe doorberekening van de kosten uitgevoerd. In de raadsbrief staat dat er gelet op bovenstaande ontwikkelingen rekening wordt gehouden met een forse kostenstijging. De gemeente is gevraagd naar de omvang van deze kosten, maar die wil daar nog niets over kwijt. Aankomende maandag wordt er op verzoek van D66, CDA, ChristenUnie en EnschedeAnders gesproken in de stedelijke commissie over het nieuwe zwembad. Het college hoopt volgende maand het Programma van Eisen - en dus ook de hogere kosten - in detail te kunnen bespreken en gaat er vooralsnog van uit dat de opening in 2021 niet in gevaar komt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink 

Deel deze pagina: