Live Live

Zoveel pandjes mogen er nog bij in jouw buurt in Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 14 augustus 2019 08:42

Zoveel pandjes mogen er nog bij in jouw buurt in Enschede

Beleggers of huisjesmelkers houden behalve Funda ook de website van de gemeente Enschede nauwlettend in de gaten. Per buurt geldt een maximum aan kamerpandjes. Percentages worden elke maand ververst.

Sommige buurten in Enschede zitten inmiddels ‘vol’, maar er mogen in de hele stad nog honderden nieuwe kamerpandjes bij. We zochten het uit op buurtniveau.

Alleen al afgelopen maand ontving de gemeente zestien vergunningaanvragen voor kamerverhuur. Daaronder vier woningen in Twekkelerveld en zes in de Wesselerbrink. Het past precies in het plaatje van beleggers. Het nieuwe speeltje van de pandjesbaas moet - behalve zo goedkoop mogelijk - natuurlijk wel bruikbaar zijn voor kamerverhuur.

327
Op basis van gemeentelijke gegevens berekende Tubantia dat er nog 327 kamerpanden bij mogen komen in Enschede. Dat wil zeggen: op basis van het maximumpercentage per buurt. In de stad staan al meer dan 1700 kamerpanden. In elf buurten (en zeventig straten) is het maximum bereikt of overschreden, dus de interesse wordt verlegd.

De focus lijkt te komen op Wesselerbrink Noord-West. De hobbykamerwoningen in de omgeving van Het Bijvank lenen zich in alle opzichten perfect voor kamerverhuur. Er is ruimte voor wel 38 kamerpanden. Ook in De Bothoven (31) en Twekkelerveld (20) is het maximum nog lang niet bereikt. De laatste wijk klinkt raar (er zijn al zo veel kamers) maar is te verklaren. Twekkelerveld bestaat uit veel flats. Elk appartement telt als een woning. De grondgebonden woningen zijn dus snel geschikt voor kamers.

Zorgen en stress
Bij omwonenden van (beoogde) kamers bestaan veel zorgen over hun woongenot. Dat bleek ook dinsdagmiddag bij de hoorzitting van de commissie Bezwaarschriften van Enschede. Die boog zich voor de zoveelste keer over zienswijzen tegen kamerpanden. Deze keer woningen aan de Oostveenweg en de Getfertsingel.

Aan de Oostveenweg zijn vijf kamers aangevraagd en al deels bewoond. De buurvrouw heeft een neurologische aandoening. De woningen zijn gehorig en het studentenleven van de nieuwe buren veroorzaakt zoveel stress dat haar gezondheid het niet toelaat om de hoorzitting te bezoeken. Haar partner doet zichtbaar emotioneel het woord. Het is meer een oproep om verder dan de cijfers te kijken. „U hebt een zorgplicht.”

Verunningen toekennen
Een ambtenaar geeft aan dat op basis van wet- en regelgeving de gemeente niets anders kan dan vergunningen toekennen. Alleen ruimtelijke aspecten spelen een rol en emotionele overwegingen - hoe ernstig ook - dus niet. Omwonenden van de Getfertsingel krijgen hetzelfde te horen. Dat een bouwtekening van het beoogde pand met zes kamers tweemaal is gewijzigd en er nadien vergunningvrij een ruimte aan de woning is gebouwd, doet daar niets aan af. Alles is volgens de regels gegaan, aldus de vertegenwoordiger van de gemeente.

‘Beleidskadertje zus, cijfertjes zo’
Het enige aspect waar de gemeente in feite naar kijkt zijn de maximale percentages voor kamerbewoning. Die verschillen per buurt. In het centrumgebied (City) zijn met 6,7 procent de meeste kamerpanden toegestaan. In wijken als Stokhorst geldt een maximum van 1 procent.

Daarnaast mag niet meer dan 12 procent per straat als kamerpand zijn aangemerkt en twee van zulke panden altijd gescheiden zijn door twee huizen met ‘normale bewoning’. Als een maximum is bereikt kan de vergunning worden afgewezen. „Precies wat ik dacht. Beleidskadertje zus en cijfertjes zo”, aldus een zichtbaar emotionele bewoner van de Oostveenweg. „Ik word er moedeloos van. Het lijkt alsof er niet gekeken wordt naar wat het aanricht.”

Waardedaling
Dezelfde Enschedeër uit zijn bezorgdheid over hoe de cijfers in de praktijk uitpakken. „Er komen tientallen nieuwe woningen bij in Velve-Lindenhof. Het percentage kamerpanden gaat dus omlaag. Een groot deel van de bestaande woningen is van een corporatie. Ik ben bang dat extra kamers zich nog meer gaan concentreren in onze buurt.”

De gemeenteraad kan de regels wijzigen. Dat is waar een bewoner van de Getfertsingel zijn hoop vestigt. „Je ziet het overal in de stad misgaan. Er wordt een bestaande woning die interessant is voor starters onttrokken aan de woningmarkt. Buren kunnen hun woning daardoor niet meer voor kamerverhuur aanbieden en moeten kiezen tussen er blijven wonen of hun huis verkopen. Als ze verkopen hebben ze waardedaling door het kamerverhuurpand.”

Top 5: straten met meeste kamerpanden
In deze tien straten in Enschede is het percentage kamerpanden het hoogst. Straten met minder dan tien adressen, de campus van de UT en de binnenstad zijn niet meegenomen.

1. Borstelweg: 16 panden (46%)
2. Leijdsweg: 11 panden (26%)
3. Dommelstraat: 11 panden (23%)
4. Mina Krusemanstraat: 17 panden (15%)
5. Hoogstraat: 12 panden (12%)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: