Live Live

Zorgwekkend aantal scheidsrechters wil niet in regio Enschede fluiten

Gepubliceerd: Woensdag 31 oktober 2018 08:59

Zorgwekkend aantal scheidsrechters wil niet in regio Enschede fluiten

Wel zorgwekkend, niet alarmerend. Zo noemt de KNVB het aantal scheidsrechters dat heeft aangegeven liever niet in de regio Enschede te willen fluiten.

Woordvoerder van de voetbalbond Lars Mulder laat dat desgevraagd weten. Hij geeft aan dat het aantal arbiters dat een blokkade heeft aangevraagd voor Enschede bovengemiddeld is, maar nog niet zo hoog dat de regio Enschede geen mensen meer kan krijgen. Hij noemt het wel ‘zorgwekkend’. „We willen dat scheidsrechters in heel Nederland met plezier fluiten. We blijven bekijken hoe we dat in de omgeving Enschede beter kunnen doen.”

De Twentsche Courant Tubantia sprak met meerdere scheidsrechters die in Twente doelbewust clubs mijden. Veelgehoorde argumenten daarvoor zijn nare ervaringen, zoals intimidatie of bedreiging, of slechte ervaringen van collega’s. Jos Engbers van Scheidsrechtersvereniging Noord-Oost Twente weet dat meerdere leden van zijn vereniging clubs in Almelo en Enschede hebben geblokkeerd en snapt dat. „Je wilt het spelletje leiden, maar als je van tevoren al weet dat je trammelant krijgt, dan kan je er beter niet naartoe gaan.”

Tikkende tijdbommen
Enschedese voetbalclubs voelen soms als ‘tikkende tijdbommen’, geeft een scheidsrechter aan. Hij wil anoniem blijven, want hij komt er geregeld. „Phenix, FC ’t Centrum en Udi zijn clubs waar het heel leuk fluiten is, als het met die club goed gaat. Er is veel gezelligheid vooraf en rondom. Maar als het ze niet zint, word je als scheids geïntimideerd of gaan ze zich in het veld misdragen. Dan kun je er grote problemen krijgen.” Hij vindt dat het niet alleen een Enschedees probleem is. „In Deventer, Arnhem en Almelo heb je ook een paar van die clubs.”

Vanavond praten afgevaardigden van Enschedese clubs over hun imago, want dat is volgens de KNVB niet al te best. Veel clubs gaven bij de voetbalbond al aan dat ze niet meer bij Enschedese elftallen ingedeeld willen worden en ook scheidsrechters voelen zich lang niet overal prettig.

Hans Reefman, voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken, snapt dat van de ‘tikkende tijdbommen’ wel. Hij kiest de woorden zorgvuldig. „Je hebt een soort mensen bij de ene club en een ander soort mensen bij de andere club.” En dat kan botsen. In de ogen van Reefman moet de KNVB bij zo’n wedstrijd soms beter kijken welke scheidsrechter ze aanstellen; bij een ‘risicowedstrijd’ op laag niveau kan soms beter een scheidsrechter van een hoger niveau de leiding hebben.

Problemen
Bedreigingen en intimidatie van scheidsrechters komt voor en is een serieus probleem, maar het zijn in de ogen van Tom van Vilsteren nog altijd opzichzelfstaande incidenten. De voorzitter van Scheidsrechtersvereniging Almelo en Omstreken denkt ook dat die incidenten niet uitgesloten kunnen worden. „Ieder incident is er een te veel en we moeten onze ogen er niet voor sluiten, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: