Live Live

Zorginstelling Saron verliest rechtszaak: geen subsidie meer

Gepubliceerd: Vrijdag 29 maart 2019 10:23

Zorginstelling Saron verliest rechtszaak: geen subsidie meer

De gemeente Enschede hoeft de christelijke zorginstelling Saron geen subsidie meer te betalen. Saron had dit woensdag geëist in een kort geding, maar de rechter heeft die eis afgewezen.

Hoe het nu verder moet met de cliënten die in de instelling wonen is onduidelijk. De gemeente heeft geregeld dat de zorg vanaf aanstaande maandag wordt overgenomen door het Leger des Heils. Maar volgens het bestuur van Saron willen de cliënten dat niet. Vorige week werd een delegatie van het Leger des Heils op de parkeerplaats tegengehouden: ze kregen geen toestemming om de gebouwen te inspecteren.

Faillissement
In de instelling wonen 23 cliënten in een beschermd woonvorm. Het gaat om ex-verslaafden en mensen met psychische problemen. Onderzoek van de gemeente wees uit dat de zorg van Saron tekort schoot. Vandaar dat Enschede, namens twaalf Twentse gemeenten, besloot de subsidie stop te zetten. Tijdens de rechtszaak meldde advocaat Roozemond dat dat zeker een faillissement voor Saron zou betekenen.

De motivatie van het vonnis is nog niet bekend: dat volgt volgende week.

Overigens loopt er nog een procedure: Saron heeft ook bezwaar aangetekend bij de gemeente Enschede over het subsidiebesluit. Wanneer de commissie bezwaarschriften dat protest behandelt is nog niet bekend. Het duurt zeker enkele weken, of misschien wel maanden, voordat die commissie een uitspraak doet.

Later meer

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: