Live Live

Zorggeld lenen aan familie? Het mag van de Twentse gemeenten

Gepubliceerd: Zaterdag 11 mei 2019 17:20

Zorggeld lenen aan familie? Het mag van de Twentse gemeenten

Het uitlenen van zorggeld aan familie en bekenden is volgens Twentse gemeenten niet verboden en dus geen reden om een zorgorganisatie uit te sluiten voor het gunnen van een contract. Dat antwoordt Samen14/OZJT op vragen van deze krant.

Vorige week werd bekend dat de Enschedese zorgorganisatie Samen Sterk bijna een kwart miljoen euro had uitgeleend aan familie en bekenden. Die besteedden dat geld onder meer aan aankoop van onroerend goed. Dit feit was tijdens de aanbesteding bekend bij Samen14/OZJT, het samenwerkingsverband van Twentse gemeenten op gebied van (jeugd-)zorg. Dit blijkt uit de antwoorden.

Het was geen reden om Samen Sterk een contract te weigeren, want 'voor de aanbesteding is het niet verboden verstrekte leningen te hebben uitstaan. Dat kale feit is onvoldoende reden om een partij uit te sluiten'.

Onderzoek
Bij de aanbesteding moesten alle partijen die een contract met Samen14/OZJT wilden hun jaarrekening van 2017 inleveren en onder meer antwoord geven op de vragen of het zorggeld doelmatig wordt besteed en of de onderneming zodanig wordt aangestuurd dat de kwaliteit van de zorg gegarandeerd is. Volgens de twaalf deelnemende Twentse gemeenten is 'onfatsoenlijke, onrechtmatige besteding van zorggeld altijd aanleiding voor grondig onderzoek bij en maatregelen tegen deze zorgbureaus'.

Samen14/OZJT verbrak recent wel het contract met Samen Sterk, officieel omdat de kwaliteit van de zorg er niet voldoende zou zijn. Uit nader onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia blijkt verder dat Samen Sterk niet het enige zorgbureau is dat zorggeld uitleent.

Ook de jaarrekening 2017 van het Enschedese RiadZorg vertoont opmerkelijke cijfers. Het bedrijf leed in 2017 verlies; liefst 52.000 euro op een omzet van ruim 56.000 euro. Ondanks deze dramatische cijfers leende directeur Riad Yousef wel 20.000 euro uit aan een 'Driessen'. Het bedrijf had op dat moment net een nieuwe commissaris: Michael Driessen. Of het hier om dezelfde persoon gaat is onduidelijk.

Peperdure huur
Het grote verlies was ook geen beletsel om een peperduur nieuw huurcontract te sluiten voor het bedrijfspand aan Het Leunenberg. De huur was in 2017 al 36.000 euro. Maar in dat jaar werd het pand aangekocht door Basel Yousef, woonachtig in Rotterdam. Hij betaalde 290.000 euro voor het pand en sloot vervolgens een huurcontract voor drie jaar met Riad Yousef van Samen Sterk, tegen een huurprijs van 4000 euro per maand, ofwel 48.000 euro per jaar. Dat is volgens gangbare normen een zeer hoge huurprijs gezien de waarde van het pand.

Of beide Yousefs familie van elkaar zijn is onbekend. Directeur Riad Yousef reageert niet op telefoontjes van deze krant. Basel Yousef is vanwege een buitenlandse reis eveneens niet bereikbaar. De gemeenten Almelo en Hof van Twente maken geen deel uit van Samen14/OZJT: zij houden hun eigen aanbesteding. Samen Sterk en RiadZorg hebben in deze gemeenten geen contract.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: