Live Live

AUDIO | Zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet

Gepubliceerd: Maandag 01 april 2019 14:32

AUDIO | Zonnevelden bij Enschede komen er voorlopig nog niet

Het gaat nog zeker een jaar duren voordat er begonnen kan worden met de aanleg van drie zonnevelden in het buitengebied ten zuiden van Enschede. Het lukt Enschede Energie en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede (ECBE) niet om op tijd een subsidie aan te vragen.

De samenwerkende lokale energiecoöperaties hebben plannen voor zonnevelden aan de Verwooldsweg (5,5 hectare), de Hölterhofweg (4,5 hectare) en de Kromhofsweg (2 hectare). Om deze te kunnen realiseren is een bijdrage uit de landelijke subsidiepot SDE+ noodzakelijk. De inschrijvingstermijn voor die subsidie eindigt komende woensdag, 4 april.

"Maar er komen zo veel subsidieaanvragen binnen dat je alleen in aanmerking komt voor een bijdrage voor een duurzaam energieproject als je in bezit bent van een vergunning", aldus een woordvoerder. Het is Enschede Energie en ECBE mede door een procedure bij de gemeente Enschede niet gelukt om de vergunning op tijd in bezit te hebben.

Bezwaren
In het najaar kan er opnieuw een subsidieaanvraag voor SDE+ worden ingediend. Een toekenning volgt dan in het voorjaar van 2020. Voordat een vergunning kan worden verleend moet overigens ook de gemeenteraad toestemming geven. Omwonenden hebben namelijk bezwaren ingediend tegen de komst van de zonnevelden. Deze bezwaren worden door het college getoetst.

Als uiteindelijk een vergunning wordt verleend, moet Enschede Energie een lening afsluiten bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten om de leges, zo'n 187.000 euro, te kunnen bekostigen.

Maar er is ook goed nieuws voor Enschede Energie en ECBE. Een subsidieaanvraag voor het bedekken van 23 bedrijfsdaken met zonnepanelen is wel goedgekeurd. De meeste van deze toekomstige zonnedaken liggen in het buitengebied. Belangenorganisatie Stawel heeft het voorbereidende werk verricht, door met pandeigenaren in gesprek te gaan. Bij tien van de toegekende projecten wordt gelijktijdig asbestsanering van het dak uitgevoerd. Samen zijn de daken goed voor zo'n 10.000 zonnepanelen, waarmee volgens de corporaties zevenhonderd huishoudens in elektriciteit kunnen worden voorzien.

Met de bijdrage vanuit een eerdere subsidieronde zijn al zeven zonnedaken mogelijk maakt. Twee van die daken zijn inmiddels gerealiseerd. Rond aankomende zomer volgt waarschijnlijk de oplevering van de andere vijf zonnedaken.

1Twente sprak met Jeroen Jansen, voorzitter van Enschede Energie. Beluister het interview hieronder terug.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: