Live Live

Zeven aanhoudingen bij invallen FIOD in Twente

Gepubliceerd: Vrijdag 01 februari 2019 14:18

Zeven aanhoudingen bij invallen FIOD in Twente

De FIOD heeft vrijdag zeven aanhoudingen verricht in een internationaal onderzoek met Duitsland naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen. Het gaat om zes mannen (27, 30, 32, 33 en 56 jaar) en een 20-jarige vrouw. De Nederlandse verdachten komen uit Breda, Enschede en Almelo.

Er werd bij deze actie nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten, politie Oost-Nederland en met een zoekteam van Defensie. De Douane was aanwezig met geld- en drugshonden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bedrijfspanden
De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in zes woningen in Almelo, Enschede en Losser. Ook werden bedrijfspanden doorzocht. Het betrof hier kapperszaken in respectievelijk Almelo en Enschede en een garagebedrijf in Overdinkel. Daarbij is beslag gelegd op: administratie, verdovende middelen en verpakkingsmateriaal, zoals enveloppen en plastic zakjes. Tegelijk met de actie in Nederland werden in Duitsland diverse doorzoekingen en vijf aanhoudingen verricht. In Duitsland is 40 kilo amfetaminen in beslag genomen. De straatwaarde van de totale hoeveelheid drugs waarop in Duitsland beslag is gelegd bedraagt volgens de Duitse justitie circa 400.000 euro.

Handel in harddrugs
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een criminele organisatie zich bezig houdt met de handel in harddrugs, softdrugs en synthetische drugs. De drie hoofdverdachten zijn volgens de Duitse justitie een 33-jarige Enschedeër, een 31-jarige Enschedeër met de Afghaanse nationaliteit en diens 27-jarige in Gronau woonachtige broer. Ze zijn vandaag aangehouden en worden verdacht van de in- en verkoop, evenals de uitvoer, van verdovende middelen. De bestellingen werden gedaan via het ‘darknet’, een versleutelde website op internet. Betaling gebeurde met Bitcoins en andere cryptomunten, zo meldt de Duitse justitie, die om uitlevering van de in Nederland aangehouden verdachten zal vragen.

Inpakkers
De twee Afgaanse broers uit Enschede en Gronau maakten waarschijnlijk gebruik van een aantal personen in Nederland die de pakketten met verdovende middelen gereed maakten voor verzending (inpakkers) en een aantal personen die als koerier de postpakketten vervoerden naar brievenbussen in Duitsland. De zeven in Nederland aangehouden verdachten zijn vermoedelijk inpakkers en koeriers. Een van hen hield zich waarschijnlijk (ook) bezig met het verdelen van de bestellingen.

Veel politie
Bij de woninginval aan de Piet Heinstraat in Almelo is ook een politiehond ter plekke geweest. Daarmee zijn politie en FIOD de woning in Almelo binnengegaan. Die inval vond iets na het middaguur plaats. Aan het eind van ochtend kwam de opsporingsdienst ook in actie in Enschede, bij kapperszaak Salon Debbie op de hoek van de Wooldriksweg met de Borneostraat in Enschede. De FIOD heeft daar dozen ingeladen en is rond de klok van 15.00 uur weer vertrokken. Volgens ooggetuigen zijn er zo'n tien agenten bij de inval aanwezig geweest.

Kapsalon Almelo
De inval van de FIOD in Almelo was bij de kapsalon Chantal’s Hair aan de Bornsestraat 47. Naamgeefster en voorheen uitbaatster Chantal Osssel is echter niet meer de eigenaar. Ze verkocht de zaak, na negen jaar uitbaatster te zijn geweest, op 1 oktober vorig jaar aan een man uit Almelo. Naar verluidt is de FIOD ook bij hem thuis geweest.

Ze werkt nog wel in de zaak en is nu bij hem in loondienst. De FIOD kwam dus voor hem, en niet voor Chantal Ossel. Die weet verder van niets, zegt ze. “Ik hoop dat u mijn naam wilt zuiveren, want ik heb hier niets mee van doen.” De FIOD heeft in de winkel de administratie bekeken en de kassa’s uitgelezen.

Dubai
Volgens Chantal Ossel zit de huidige eigenaar in Dubai voor een weekje vakantie. Hoe de man heet, wilde ze niet zeggen. Nadat de FIOD weer vertrokken was, knipte Chantal Ossel nog een klant die zat te wachten. Ze kondigt aan de zaak op slot te doen als ze daar mee klaar is om de gebeurtenissen toch even te laten bezinken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: