Live Live

Zeldzaam poppenhuis van één miljoen euro naar Enschede

Gepubliceerd: Woensdag 20 maart 2019 19:41

Zeldzaam poppenhuis van één miljoen euro naar Enschede

Een van de topstukken van de Tefaf van dit jaar gaat naar het Rijksmuseum Twenthe. Het gaat om een uiterst zeldzaam poppenhuis uit de achttiende eeuw met attributen en meubilair van zilver. Het miniatuurhuis werd voor een miljoen euro verkocht.

Het Enschedese museum krijgt het ruim anderhalf meter hoge kunststuk in bruikleen van de Martens – Mulderstichting, vernoemd naar een Utrechts echtpaar dat zich toelegde op de verzameling van zilver. Eerder al kreeg het Rijksmuseum een grote collectie zilver in bruikleen van deze stichting.

Het nieuwe poppenhuis is afkomstig uit de verzameling van de bekende regentenfamilie Trip. Anna Maria Trip (1712-1778), een Groningse telg uit deze familie, richtte het huis in met zilverwerk , glas, ivoor, beschilderde kamerschermen en andere kostbare materialen. Diverse van haar voorouders lieten zich door Rembrandt portretteren. Het inrichten van poppenhuizen was in de achttiende eeuw een van de grote hobby’s van vrouwen uit welgestelde families. Het miniatuurhuis was niet alleen bedoeld om mee te spelen, maar ook en vooral om naar te kijken.

Poppenhuis
Het poppenhuis van Anna Maria Trip, vermoedelijk gemaakt rond 1750, is een van de slechts tien poppenhuizen uit de zeventiende en achttiende eeuw die bewaard zijn gebleven. Vijf daarvan staan in musea. Het vergelijkbare poppenhuis van Petronella Oortman is samen na De Nachtwacht een van de grootste publiekstrekkers van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Conservator Paul Knolle van het museum in Enschede noemt de komst van het poppenhuis een groot cadeau. „Het zijn van die dingen die je absoluut niet verwacht en die toch ineens op je pad komen.” Knollen stond zelf op het punt om de Tefaf te bezoeken toen hij het nieuws hoorde. „We krijgen er echt een fantastisch object bij. De beroemdste zilversmeden uit die tijd hebben eraan meegewerkt. ”

Speciale plek
Het miniatuurhuis krijgt een speciale plek in het museum. „We gaan dat snel voorbereiden. Zowel ouderen als kinderen zullen dit prachtig vinden. Ik ga ervan uit dat dit huis al op korte termijn in Enschede te zien zal zijn.”

De Tefaf is een van de belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. De beurs in Maastricht duurt nog tot en met zondag.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Tefaf

Deel deze pagina: