Live Live

Zakelijke liefde ballonnenman FC Twente is over na 'wanbetaling’

Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019 13:11

Zakelijke liefde ballonnenman FC Twente is over na 'wanbetaling’

Met naar schatting 200.000 ballonnen heeft hij de afgelopen zes jaar bijgedragen aan de feestvreugde in de Grolsch Veste, maar vanaf nu wil Ralf Sannemann zakelijk met FC Twente niets meer te maken hebben. "Wanbetalers zijn het."

Hij zegt dat hij kippenvel krijgt en stress voelt als hij uit de doeken doet hoe de club hem steeds weer aan het lijntje houdt. Hij is fan 'vanaf zijn geboorte', was bij de oprichting van Vak-P om er nooit meer weg te gaan en heeft van al die ballonnen zeker de helft geschonken, uit clubliefde. "De club waar mijn hart ligt, steekt mij telkens in datzelfde hart", herhaalt hij de zin die hij ook op zijn Facebook plaatste.

Smoezen en leugens
Op de achtergrond in zijn bedrijf RaRa ballondecoraties en verhuurobjecten hangt een metersgroot rood-wit spandoek dat herinnert aan de triomftijd van de voetbalclub. Maar na de val is die volgens hem niet meer in staat om fatsoenlijk voor zijn ballonnenwerk te betalen. Steeds weer leiden 'smoezen en leugens' tot uitstel. Toen binnen dertig dagen niet werd betaald en Sannemann aan de bel trok, kreeg hij te horen dat de tenaamstelling van de factuur niet juist was. Weer dertig dagen later bleek het factuuradres niet in orde en zo ging er stelselmatig een halfjaar overheen voordat hij het geld binnen had. "Waar ik wel mijn personeel van moet betalen", zegt Sannemann.

Het leidde ertoe dat Sannemann ongeveer anderhalf jaar geleden bij de TOS (Twentse Ondernemers Sociëteit) binnenstapte, de stekker uit de computer trok en die onder de arm dreigde mee te nemen. Hij heeft dat uiteindelijk niet hoeven doen, omdat het geld ter plekke werd overgemaakt. Sannemann maakte op dat moment de afspraak dat Twente vooruit betaalt als die zijn ballonnen wil. Ook heeft hij op een gegeven moment gewoon niet geleverd. "Twente belde mij en zei: 'We wachten op de ballonnen'. Ik reageerde met: 'Ik wacht op mijn geld'."

Rekening
De druppel die de emmer deed overlopen was een bestelling van vier setjes van tien heliumballonnen die in het stadion moesten worden afgeleverd. De kleine order kwam van het bedrijf Events By Me. Daar stuurde Sannemann in oktober vorig jaar de factuur naartoe. Na een herinnering te hebben verstuurd kreeg hij de boodschap dat de rekening naar de Pegasus Club moest. Maar er kwam geen geld op de rekening van RaRa. Hij kreeg wel een cc van een mail dat de factuur naar crediteuren@fctwente.nl. was doorgestuurd. Ook ontving hij in december een sms-je van Events By Me: "Hoi Ralf, is de rekening al voldaan? Anders vraag ik het na bij FC Twente". Uiteindelijk werd duidelijk dat de rekening naar FC Twente '65 BV moest.

Sannemann moest daarover corresponderen via een e-mailadres dat de woorden 'stagiaire administratie' bevat. Sannemann concludeerde dat Twente via een omweg onder vooruitbetaling uit probeerde te komen. Hij heeft de club per mail laten weten dat het met de zakelijke liefde nu over en uit is. Op een arm heeft hij drie ballonnen laten tatoeëren met de tekst 'Loat Goan'. Maar deze kwestie kan hij niet meer laten gaan. “Na de zoveelste leugen kan ik me niet meer voorstellen dat ze nog eerlijk kunnen zijn", zegt hij geëmotioneerd. "Het gaat nu om heel weinig geld, maar soms was een bedrag van 1.600 euro aan de orde", zegt hij.

Afgelopen zomer streek hij voor de club toch nog een keer met zijn hand over zijn hart en hielp hij voor niets om de open dag kleur geven. In het stadion zal hij aanwezig blijven, als trouwe supporter in Vak P.

Reactie FC Twente

FC Twente laat weten inhoudelijk niet te willen reageren. Na vragen van deze krant komt het wel tot een onderhoud van de club met Sannemann. Twente heeft met hem contact opgenomen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: