Live Live

XL Businesspark Twente: resultaat 5 miljoen euro beter dan in prognoses

Gepubliceerd: Woensdag 08 mei 2019 12:04

XL Businesspark Twente: resultaat 5 miljoen euro beter dan in prognoses

Regionaal bedrijventerrein XL Businesspark langs de A35 profiteert van de aantrekkende economie. Dat blijkt uit de jaarcijfers, die onlangs zijn bekendgemaakt.

De jaarrekening van Regionaal Bedrijventerrein Twente, zoals XL formeel heet, laat nog een fiks negatief resultaat zien op de grondexploitatie.

Maar positief is volgens Gedeputeerde Staten van Overijssel dat het resultaat 5 miljoen euro beter is in vergelijking met de prognoses van een jaar geleden. Verwacht werd dat het tekort op de grondexploitatie van XL 25 miljoen euro zou zijn, in de praktijk bleek het tekort 20,5 miljoen euro.

Betere vooruitzichten
‘De verbetering van de grondexploitatie hangt vooral samen met de verbeterde uitgiftevooruitzichten’, stelt het provinciebestuur in een toelichting. Het bedrijventerrein is eigendom van de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede en de provincie Overijssel.

XL heeft een goed jaar gehad. Vorig jaar is in totaal 7,5 hectare grond uitgegeven, waar de prognose op 7 hectare lag. Alleen al aan logistiek dienstverlener Groep Heylen is 3,5 hectare geleverd.

Bleckmann
Op deze grond, en de grond die het bedrijf al in 2017 geleverd heeft gekregen, heeft de onderneming in relatief korte tijd het logistieke distributiecentrum T-Post Logistic Campus (75.000 vierkante meter) gebouwd. Vanuit deze hallen verzorgt Bleckmann de Europese distributie voor de Chinese speelgoedfabrikant V-Tech.

Bolk
In het complex van T-Port Campus heeft vervoerder Bolk Almelo inmiddels 14.000 vierkante meter in gebruik. Vorig jaar is ook 2 hectare geleverd aan Aspen Real Estate. Hier bouwt distributeur Timberland extra magazijnruimte. Eveneens 2 hectare werd geleverd aan voertuigenhandel Gebroeders Heinhuis, dat al eerder het pand van transportbedrijf Looms heeft overgenomen.

Jalo Biopellets
XL Businesspark heeft vorig jaar ontwikkelovereenkomsten afgesloten met Jalo Biopellets, bouwbedrijf Emergo en Rottink Zuigerveren. Deze bedrijven zijn samen goed voor 7,5 hectare grond. Jalo wil een fabriek bouwen waar biologische brandstofkorrels worden gemaakt. De levering van de gronden aan genoemde bedrijven gebeurt waarschijnlijk in de loop van dit jaar.

Nog voor de zomer komt er waarschijnlijk ook meer duidelijkheid over de nieuwbouw van Eurol. De Nijverdalse olieproducent heeft geruime tijd geleden al aangekondigd dat hij een nieuwe fabriek wil bouwen in Almelo, maar de plannen liepen flinke vertraging op. Uit de jaarstukken blijkt dat Eurol de erfpacht van de grond op XL al heeft voldaan. Het gaat om een bedrag van 4.136.695 euro.

Optimistisch
Ook directeur Jan Geerdink van XL is optimistisch gestemd. „Als ik naar buiten kijk, zie ik een hoop activiteiten. De uitbreiding van Timberland is nu klaar, Emergo gaat heel snel, Rottink zuigerveren begint waarschijnlijk binnenkort met de bouw. De Groene Delta, die benoem ik ook altijd, is ook klaar.” Die Groene Delta vormt een groene barrière tussen het bedrijventerrein en Bornerbroek. De scheiding sluit aan bij De Doorbraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: