Live Live

Wonne Glanerbrug biedt al 20 jaar onderdak: ‘Wij proberen hen het idee van een gezinsleven te geven’

Gepubliceerd: Vrijdag 08 november 2019 08:02

Wonne Glanerbrug biedt al 20 jaar onderdak: ‘Wij proberen hen het idee van een gezinsleven te geven’

De Wonne Glanerbrug bestaat twintig jaar. In het voormalige klooster van de zusters Franciscanessen aan de pastoor Meijerstraat begon Anja Thönelt (50) in 1999 deze woon- en leefgemeenschap in de geest van Franciscus van Assisi. In Glanerbrug worden vrouwen en vrouwen met kinderen opgevangen die tijdelijk onderdak nodig hebben.

Jenne Smit | Tubantia

In die twintig jaar zijn er 116 mensen in de Wonne Glanerbrug opgevangen. Het jubileum wordt op zaterdag 9 november gevierd met een dankviering in de protestantse kerk in Glanerbrug.

Gezinsleven
De kerngroep van De Wonne wordt behalve door Anja Thönelt gevormd door Annette Kerver (57). Annette maakt sinds zes jaar deel uit van de woongemeenschap. Daarvoor was ze als klusjesvrouw bij het huis betrokken. Verder wonen ook de kinderen van Anja nog in huis. „Op dit moment wonen er vier vrouwen en twee kleine kinderen in huis”, zegt Anja. „Wij proberen hen het idee van een gezinsleven te geven. Wij bieden onderdak, structuur en een luisterend oor voor de dagelijkse vragen en problemen. Het is niet ons werk, maar een keuze in leefstijl. Annette werkt op het centrale parochiesecretariaat van Maria Vlucht in Losser en ik als geestelijk verzorger bij De Twentse Zorgcentra op ’t Bouwhuis. De begeleiding naar een nieuw zelfstandig leven wordt gedaan door externe hulpverlenende instanties.”

De motivatie van Anja Thönelt en Annette Kerver komt voort uit de overtuiging een naaste te willen zijn voor mensen in noodsituaties. „Wij geloven dat wij op die manier kunnen bijdragen aan een leefbare wereld voor iedereen. Wij gunnen mensen de kans om na een adempauze bij ons weer opnieuw te beginnen met hun leven.”

Dankviering

Het 20-jarig bestaan van De Wonne Glanerbrug wordt op zaterdag 9 november gevierd met een dankviering in de protestantse kerk aan de Gronausestraat 1200 in Glanerbrug. De viering onder leiding van Anja Thönelt en Annette Kerver begint om 14.00 uur. Verder wordt er medewerking verleend door verhalenverteller Kees Posthumus. Daarna is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en te genieten van lekkere dingen. Einde: rond half zes ’s middags. Wie wil kan dan nog mee naar het huis voor een rondleiding.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: De Wonne

Deel deze pagina: