Live Live

AUDIO Woningaanbod Twente blijft dalen, waardoor prijzen blijven stijgen

Gepubliceerd: Donderdag 12 juli 2018 12:15

AUDIO Woningaanbod Twente blijft dalen, waardoor prijzen blijven stijgen

Wel genoeg kopers, maar te weinig aanbod. Dat is de situatie die zich ook in het tweede kwartaal op de regionale woningmarkt voordoet. Gevolg: Twentenaren verkopen hun huis pas als ze zelf iets passends hebben gevonden.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM. Bij de presentatie van de landelijke cijfers zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma donderdagochtend, dat vooral starters de dupe zijn van de krappe woningmarkt. Ook verduurzaming van bestaande woningen en de operatie om van het aardgas los te komen, gaat volgens Jaarsma ‘vooral startsers en mensen met een kleine beurs hard raken.’

Verkoop boven vraagprijs
Landelijk wordt nu een derde van de woningen boven vraagprijs verkocht. In deze regio ligt dat percentage wat lager. In de Hengelo/Enschede en omliggende gemeenten geldt dat voor 20 procent van de woningen. In de regio Almelo, waar Tubbergen, Twenterand en Oldenzaal toe behoren, geldt dit voor 11 procent. Voor elke woning die wordt verkocht komt er te weinig nieuw aanbod terug. Hierdoor blijft het aanbod dalen, wat weer tot hogere prijzen zal leiden.

Gering aanbod
Volgens makelaar Peter Burbach uit Haaksbergen, die Steven Elst opvolgde als voorzitter van de afdeling Twente van de NVM, is het vooral het geringe aanbod dat remmend werkt. Hij neemt de regio Enschede/Hengelo als voorbeeld: „Daar stonden in het tweede kwartaal van vorig jaar nog 1202 woningen te koop, nu zijn dat er 896. Een daling met een kwart.”

Prijzen blijven stijgen
Toch werden er in het tweede kwartaal in Twente meer huizen verkocht dan in de eerste 13 weken van het jaar: in de regio Hengelo/Enschede zelfs 28% meer. In vergelijking met het tweede kwartaal 2017 is er echter sprake van een daling van 4%. De gemiddelde verkoopprijs in Enschede steeg opnieuw met 6.500 euro tot 216.500. Dat is bijna 5 procent hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het aantal dagen dat een woning te koop staat in Enschede blijft verder dalen: 35 dagen. In Hengelo is de gemiddelde verkoopprijs met 7 procent gestegen ten opzicht van vorig jaar tot 215.700 euro. Deze stijging zie je over alle type woningen in Hengelo. Met uitzondering van de vrijstaande woningen, waar een lichte daling te zien is. De verkoop van vrijstaande woningen is wel stabiel. Gemiddelde verkooptijd in Hengelo daalde in het tweede kwartaal met 10 dagen tot 38 dagen.

Ook in Almelo stijgen de prijzen nog steeds en neemt het aanbod verder af. De gemiddelde verkoopprijs lag daar in het tweede kwartaal 183.200, ca. 5 procent meer dan een jaar geleden. In de stad Almelo bedraagt de gemiddelde verkooptijd 43 dagen.

Starters
De Twentse NVM-voorman Peter Burbach verwacht, dat het aantal transacties over 2017 in Twente lager zal komen te liggen dan in het afgelopen jaar. “Dit als gevolg van het afgenomen aanbod van bestaande woningen wat wordt versterkt doordat er ook minder nieuw aanbod op de markt komt. Het is belangrijk om de ontwikkeling van nieuwbouw te stimuleren en dat woningbouwcorporaties meer huizen uit hun bestand gaan verkopen. Op die manier kan je de druk wat van de markt halen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Pixabay

Deel deze pagina: