Live Live

Winkelstad Enschede blijft andere Twentse steden ver vooruit

Gepubliceerd: Maandag 14 januari 2019 08:53

Winkelstad Enschede blijft andere Twentse steden ver vooruit

Enschede blijft als winkelstad de andere Twentse steden ver vooruit, al werd er in 2018 20 procent winkeloppervlakte minder verhuurd. “Dat is pure luxe. Er valt daar in het centrum niets meer te verhuren.”

De cijfers van de Stichting Vastgoed Rapportage Twente suggereren volgens onderzoeker Wouter Tijhuis en bedrijfsmakelaar Tjeerd van der Veen van Snelder Zijlstra een ander verhaal dan de werkelijkheid. Hengelo zag volgens die cijfers de verkoop en verhuur van winkelruimte vorig jaar meer dan verdubbelen tot 9.600 vierkante meter.

Hengelo
Uit analyse van de cijfers blijkt echter, dat dit voornamelijk komt door de komst van sportschool BigGym naar het oude winkelpand van meubelzaak Van der Deen en door modezaak Van Uffelen, die verhuisde naar de Markt 1. Maar Van Uffelen laat in het oude pand van Piet Zoomers aan de Markt ook weer een lege winkelruimte achter. Met de aanstaande verdwijning van C&A uit Hengelo wordt het probleem van leegstand in het centrum alleen nog maar groter.

“Hengelo heeft pech dat het zo dicht bij Enschede ligt”, zegt Van der Veen van Snelder Zijlstra. In Enschede werd vorig jaar 18.000 vierkante meter winkelruimte verhuurd. Dat is 20 procent minder dan in topjaar 2017, maar Van der Veen noemt het ‘pure luxe’.”In het centrum van Enschede valt bijna niets meer te verhuren.”

Almelo
In Almelo steeg het aantal vierkante meters verhuurde winkelruimte vorig jaar met 9 procent tot 7.400. Wouter Tijhuis wijst erop, dat Almelo een duidelijk beleid heeft om leegstand terug te dringen door naar een compacter winkelgebied toe te werken. “Er spreekt een duidelijke visie uit.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: