Live Live

Wijntjes voor de liefhebber in de Grote Kerk in Enschede

Gepubliceerd: Dinsdag 12 februari 2019 09:31

Wijntjes voor de liefhebber in de Grote Kerk in Enschede

Voor wijnliefhebbers en andere bourgondiërs is er komend weekeinde in de Grote Kerk het Wijnfestival BRUUT. Vijf vragen aan organisator Jarno Bruggeman, uitbater van Bistro en Wijnbar BRUUT.

1. Twee dagen exclusieve wijntjes en hapjes. Jarno, waarom?
„Omdat ik Enschede heel graag wil laten kennismaken met mooie wijnen. De wereld van wijnen is zo leuk, en wat ze in de basishoreca drinken is maar zo beperkt, ik wil graag laten zien wat er nog meer mogelijk is.”

2. Hoe druk gaat het worden?
„We hebben zeven deelnemers en er kunnen driehonderd mensen in de kerk, dus reken maar uit. Het zal wel continu doorlopen. En al onze early bird-tickets zijn al uitverkocht.”

3. Wat kost een wijntje en een hapje?
„Dat is afhankelijk van wat ze aanbieden. Een muntje kost 2 euro. We verkopen de wijn per glas en er zijn wijnen bij van 5 euro per fles maar ook van 55 euro per fles. Maar je kan ook een half glas kopen. En de muntjes zijn breekbaar, dus er kunnen ook glazen zijn van een half muntje.”

4. Er staan zeven ondernemers uit de omgeving, verkopen die ook lokale producten?
„Ja, nou, niet allemaal natuurlijk, maar een van de deelnemers is De Leckernij, met worst en kaas, en die hebben zeker ook regionale producten. En we hebben De Wijnmakers, met een wijngaard in Wierden. Die maken onder meer Witte Ros en Rode Ros.”

5. Mag ik supermarktwijn uit een kartonnen pak lekker vinden?
„Eh, tja, over smaak valt niet te twisten... dus ja. Maar het is net wat je gewend bent. Bij ons in de wijnbar krijg ik veel doorsnee wijndrinkers. Als ik dan iets aanbied dat buiten de comfortzone ligt, bijvoorbeeld een goede chardonnay, dan hoor ik vaak: hee, dit smaakt heel anders. Het referentiekader is voor de meeste wijndrinkers heel klein. Als ze een wijn krijgen met écht schilcontact en een stukje houtopvoeding....”

5.5 Met wat?
„Schilcontact, en houtopvoeding... kijk, ik heb hier bijvoorbeeld een hele subtiele chardonnay uit Roemenië. Dat is niet te vergelijken met wat je normaal gesproken krijgt. En dat verschil willen wij de mensen komend weekeinde laten proeven.”

Wijnfestival BRUUT, zaterdag en zondag in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede. Zaterdag van 15.00 tot 23.00 uur, op zondag tot 21.00 uur. Entree 10 euro, inclusief twee muntjes. Meer informatie: bistrobruut.nl/wijnfestival.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

Deel deze pagina: