Live Live

Wethouder Jurgen van Houdt overleefd motie: ‘Enschede moet gastvrij zijn voor iedereen’

Gepubliceerd: Zaterdag 06 juli 2019 08:14

Wethouder Jurgen van Houdt overleefd motie: ‘Enschede moet gastvrij zijn voor iedereen’

Jurgen van Houdt overleefde een motie van wantrouwen rond de kwestie-Broekheurnerborch, maar stapt redelijk onverstoorbaar over die terechtwijzing van een klein deel van de raad heen. „Ik snap de emoties, in een gastvrije stad is voor iedereen plaats.”

Hij kan wel lachen om het taalgrapje. Dat ‘Jurgen geen Houdt’ begrijpt van het dossier Broekheurnerborch? Het recente verwijt van omwonenden van het woonzorgcentrum op een spandoek leidt tot een luchtige verzuchting bij de wethouder. „Daar moet ik tegen kunnen. Het hoort er bij, net als een motie van wantrouwen.”

Verzet
Het spandoek is opgeborgen, maar het verzet tegen de beoogde opvang van 37 kwetsbare mensen nog allerminst verstomd. Van Houdt zegt over de hardnekkige weerstand: „Ik kan er niet tegen dat deze mensen over één kam worden geschoren en worden weggezet als criminelen. Ik wil dat we een gastvrije en inclusieve stad zijn. Zo ken ik de Wesselerbrink ook: als een wijk waar de gastvrijheid groot is.”

Een onthaal in die geest komt de psychisch kwetsbaren toe. „Ook voor deze mensen moet er plek zijn in de herberg. Ik sta voor deze groep.” Maar dient hij niet ook oog en oor te hebben voor de emotie van de buurt? „Natuurlijk. We hébben een gesprek gehad met een afvaardiging van de wijk. Alleen geven we daar geen ruchtbaarheid aan.”

Hoe gaat het nu verder?
„Het hele proces moet nog beginnen; Domijn en de RIBW (instelling beschermd wonen, red.) hebben nog geen Omgevingsvergunning aangevraagd. Die is nodig om een afwijkingsbesluit rond het bestemmingsplan te kunnen nemen.”

De opvang heeft weer plaats in de Wesselerbrink. Was het niet beter geweest een andere plek in de stad te zoeken?

„Op andere locaties wórden allang mensen opgevangen. Die kunnen naast jou of mij zitten, ook zware gevallen met een criminele achtergrond. Dit complex komt nu beschikbaar, omdat het niet meer geschikt is voor ouderen die zwaardere zorg nodig hebben. Een volgende keer kijken we naar een ander deel van de stad, naar voorzieningen die dan vrij zijn.”

Kunt u de buurt gerust stellen over de mensen die worden opgevangen?
„We gaan het zo goed mogelijk regelen. De huisvesting verloopt gefaseerd, niet alle 37 mensen komen tegelijk. RIBW heeft ook een contract met justitie voor opvang, maar om de mensen die daar onder vallen, gaat het hier niet. Om wie wel? Om cliënten bij wie het even tegenzit, die tijdelijk hulp nodig hebben. Ik kreeg laatst een brief van een school, daar maken ze zich zorgen. Dan zeg ik: als bekend is welke mensen er komen, nodig ze dan eens uit. Praat met ze.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: