Live Live

Wethouder Enschede: ‘Slagman kan open blijven, onrust over zwembaden voorbarig’

Gepubliceerd: Woensdag 16 oktober 2019 21:18

Wethouder Enschede: ‘Slagman kan open blijven, onrust over zwembaden voorbarig’

De onrust die is ontstaan over de toekomst van de zwembaden in Enschede is te voorbarig. Dat zegt wethouder Niels van den Berg. Hij is ervan overtuigd dat Het Slagman nog tot 2028 kan openblijven.

Het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal schetste vorige week in een bijeenkomst voor zwembadgebruikers de contouren van de voorgenomen bezuiniging van 400.000 euro op de exploitatiebijdrage voor de Enschedese zwembaden. Dat is sluiting van Het Slagman en het recreatiebad van Aquadrome en bovendien het verlies van zo’n 30 tot 35 (parttime) banen. Enschede zal het volgens Sportaal vanaf 2023 moeten doen met alleen het instructiebad van Aquadrome en dat is organisatorisch niet mogelijk.

Andere conclusie
Van den Berg deelt het toekomstbeeld van Sportaal niet. Hij heeft een kleine week de tijd genomen om duiding te geven aan de onheilsprofetie, maar komt tot een heel andere conclusie. „Ik begrijp de zorgen van Sportaal en van alle zwembadgebruikers. Maar de onrust die in de stad is ontstaan vind ik spijtig”, aldus Van den Berg.

„Je kunt zeggen dat er jaarlijks 4 ton minder is voor zwembaden, maar ik zeg liever dat er 1 miljoen euro overblijft. Wat mij betreft is er helemaal geen sprake van sluiting van Het Slagman. In mijn optiek blijft dat bad tot 2028 open. En ook binnen het budget. Mocht toch blijken dat dit niet kan, dan moeten we daar goed naar kijken.”

Nieuw zwembad?
Dat is niet alles. Van den Berg gelooft ook dat er nog altijd een nieuw zwembad kan worden gebouwd, al zal dat niet meer de orde van grootte hebben als in eerdere plannen werd voorzien. „Dan moet je denken aan één multifunctioneel bad op Het Diekman, waar in ieder geval ruimte is voor zwemlessen, doelgroepzwemmen en zwemsport zonder de recreatieve voorzieningen. Het Slagman is straks echt afgeschreven. De uitdaging daar is dat we ruim voor 2028 gaan nadenken of, hoe en waar we na de sluiting daarvoor nieuw bouwen.” In het scenario dat Van den Berg voor ogen heeft geldt dat het recreatiebad en het instructiebad van Aquadrome in 2023 of eerder worden gesloten.

Onrust
Opvallend is dat het beeld van het college en sportbedrijf Sportaal mijlenver uit elkaar liggen. „Het is aan Sportaal zelf hoe ze de situatie verwoorden. Maar ik zie dat de samenleving onrustig wordt door de scenario’s die worden geschetst. We hebben nog tijd. En we hebben een gezamenlijk belang. De komende periode wil ik gebruiken om goed na te denken over hoe we het miljoen gaan inzetten. We vragen Sportaal om hun berekeningen op papier te zetten en dan kijken we daarnaar. We moeten er samen uitkomen en daar wil ik de visie van de verschillende zwemgroepen ook meer in meenemen.”

De bezuiniging van 400.000 euro (dat was eerder 700.000) op de zwembaden maakt deel uit van de besluitvorming over de gemeentebegroting op maandag 11 november. Binnen een half jaar verwacht Van den Berg een definitief plan voor de toekomst van de zwembaden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: