Live Live

Weer verzet tegen moskee Enschede: winkels vrezen verkeershinder

Gepubliceerd: Donderdag 22 november 2018 18:46

Weer verzet tegen moskee Enschede: winkels vrezen verkeershinder

Gerezen twijfels over verkeersonderzoek van de gemeente Enschede zorgen mogelijk voor flinke vertraging van de uitspraak van de Raad van State over de bouw van de moskee aan de Kuipersdijk. Mogelijk komt er pas in juli een uitspraak. Dit bleek donderdag bij de Raad van State in Den Haag.

Bouwmarkt Praxis en supermarkt Nettorama verzetten zich tegen het bestemmingsplan waarin de gemeenteraad de moskee heeft geregeld. De twee winkelbedrijven verwachten daar flinke verkeershinder van, zeker op piekmomenten, zoals rond het vrijdagmiddaggebed.

‘Exorbitant veel verkeer’

In combinatie met de vestiging van Hornbach rijdt er straks op piekmomenten exorbitant veel verkeer in dit deel van de stad, aldus Praxis en Nettorama. Daarvan vrezen ze de dupe te worden. De gemeente heeft daar volgens de winkelbedrijven onvoldoende oog voor gehad.

Praxis en Nettorama vroegen de Raad van State donderdag de uitspraak over de moskee aan te houden en te wachten op een onafhankelijk verkeersonderzoek dat momenteel gaande is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Raad van State door de Stichting advisering bestuursrechtspraak (Stab) en is eind januari afgerond. Het verkeersonderzoek heeft te maken met de rechtszaak tegen de Hornbachvestiging.

Hornbach
De Raad van State gaat zich erover beraden of de kwestie Hornbach wordt meegenomen in de zaak over de moskee. In dat geval is er pas in juni of juli uitspraak. De gemeente Enschede verzet zich hiertegen. Hornbach en de moskee hebben niets met elkaar te maken, zei een woordvoerster van de gemeente bij de Raad van State. Verkeersproblemen verwacht de gemeente niet.

De Stichting Selimiye is al vanaf 2012 bezig de moskee van de grond te krijgen. Er is veel verzet, ook van bewoners uit de buurt. Uitspraak volgt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: ENA Architecten

Deel deze pagina: