Live Live

Vroeg feest wil stapcultuur in Twente doorbreken: 'Ergens is het misgegaan’

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 12:42

Vroeg feest wil stapcultuur in Twente doorbreken: 'Ergens is het misgegaan’

Waarom tot diep in de nacht stappen als het ook eerder kan? Collin Vaneker en Rob Rolefes komen met een nieuw concept in Enschede: VroegZat, een dansfeest van half acht 's avonds tot twaalf uur. De vroege clubavond wordt steeds populairder. “Jonge moeders willen niet pas om 23.00 uur de stad in.”

Een simpele vraag: wie heeft eigenlijk bedacht dat uitgaan altijd diep in de nacht moet? Enschedeër Collin Vaneker (39) weet het niet. “In Enschede kun je op zaterdagavond om 0.30 uur een kanon afschieten op de Oude Markt. Pas rond half twee begint het vol te lopen. Half twee 's nachts...waarom?”

De Enschedeër komt daarom met een nieuw feest: VroegZat, voor wie van feesten én slapen houdt. Zaterdag 9 maart is de eerste editie in disco ‘t Bölke in Enschede. Aanvang: 19.30 uur. Sinds de aankondiging loopt het storm, op Facebook hebben in een paar dagen tijd 1.200 mensen interesse getoond in het vroege dansfeestje. “Het loopt nogal uit de hand, dit hadden we nooit verwacht”, vertelt Vaneker, die het samen met Rob Rolefes organiseert. De twee geven al langer feesten onder de naam Vossenjacht. "We hebben zoveel leuke reacties gekregen. Eindelijk, dat horen we vooral.”

Meer vroege vogels
De vroege stapavond rukt landelijk op. Op steeds meer plekken zijn er clubavonden die om middernacht eindigen, in plaats van beginnen. Het concept vindt z'n oorsprong in Amsterdam, maar groeit snel. Zo houdt De Microclub inmiddels vroege feesten door het hele land. Op 1 maart komen zij voor het eerst naar Enschede (Metropool). Een logische ontwikkeling, vindt Vaneker.

“De hele week ga je netjes om elf uur naar bed, maar op zaterdag begint je avond opeens dan pas en lig je om vijf uur in bed. Het verpest je hele ritme. Ergens is het misgegaan en zijn we opgeschoven naar absurde tijden. Onze ouders gingen vroeger gewoon om acht uur naar de disco en waren om twaalf uur weer thuis. Ook in andere landen zoals Engeland is het veel eerder klaar dan hier.”

Nachtleven om 9 uur ‘s avonds
VroegZat moet het nachtleven naar de avond halen in Twente. “Het wordt écht uitgaan, een tof dansfeestje. Maar wel één waar je al om tien uur ‘s avonds loopt te stuiteren over de dansvloer, in plaats van drie uur ‘s nachts.”

Het feest start om 19.30 uur en eindigt om 0.00 uur. Er is bewust gekozen voor de vroege avond: “Zodat je gewoon thuis kunt eten met de kinderen, ze naar bed doen, de oppas binnenlaten en dan zelf lekker op stap.” De doelgroep is ook de dertiger/veertiger met jonge kinderen. Die komen namelijk amper nog aan uitgaan toe, weet Vaneker, zelf vader. “Wij krijgen heel veel reacties van moeders die door het reguliere aanbod gewoon niet meer uitgaan. Die zitten om elf uur ‘s avonds met een huispak op de bank. Dan ga je toch de stad niet meer in? We hopen dat dit feestje de drempel verlaagt om uit te gaan. Want nu kun je én feesten en gewoon acht uur lang slapen.”

Aan de bak
Het concept van VroegZat heeft wel iets weg van VRIJ, de populaire vrijdagmiddagborrel in Enschede die sinds 2016 gehouden wordt. Ook die start vroeg en eindigt rond middernacht. Collin: “Maar dat is veel meer een festivalconcept en op de vrijdag. Wij zitten echt op uitgaanszaterdag. Waar je normaal naar het theater gaat van acht tot twaalf, kun je nu naar een mooi dansfeestje.”

Hoe vaak VroegZat zal plaatsvinden moet nog blijken, het evenement staat nog in de kinderschoenen. “We hebben voor de rest nog helemaal niets, moeten nu echt aan de bak. Maar dat veel mensen genoeg hebben van lange stapavonden, dat is mij wel duidelijk.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: