Live Live

Vrijspraak en veroordelingen na aanval met strijkijzer en verdedigen met mes in Glanerbrug

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 09:42

Vrijspraak en veroordelingen na aanval met strijkijzer en verdedigen met mes in Glanerbrug

O. uit Glanerbrug is door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De man verdedigde zichzelf in zijn eigen kamer tegen de aanval van twee plaatsgenoten, F. en G. Die werden veroordeeld tot fikse straffen voor de aanval.

F. moet vijf maanden de gevangenis in en moet bovendien een eerdere opgelegde voorwaardelijke straf van tien weken voor een mishandeling alsnog uit zitten. Zijn vriendin G. kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een proeftijd van twee jaar. De rechtbank hield bij G. rekening met het feit dat ze niet eerder met justitie in aanraking is geweest. De zaak tegen O. werd eerder op de ochtend behandeld dan die tegen F. en G.

Geen aangifte, geen gedoe
O. zat op zondagavond 30 september vorig jaar nietsvermoedend in zijn gehuurde kamer aan de Cornelis Houtmanstraat in Glanerbrug, toen hij op de begane grond lawaai en geschreeuw hoorde. Een paar tellen later stormden F. en G. zijn kamer binnen en sloegen O. met blote vuisten en een strijkijzer. De huisbaas belde daarop de politie en toen die ter plaatse kwam was de ruzie al afgelopen. O. was lichtgewond aan zijn hoofd, maar weigerde aangifte te doen. Op de vraag van rechter Jordaans waarom O. geen aangifte wilde doen, zei hij gistermorgen dat hij geen gedoe wilde en dat hij dacht dat de ruzie gesust was. „Het zou mij allemaal niet helpen en zij hebben veel voor mij gedaan. Er waren wat dingen voorgevallen en ik wilde het niet laten escaleren.”

Doodsangsten
Twee uur later, nadat de politie weg was, was het opnieuw raak toen G. in aangeschoten toestand opnieuw in de kamer van O. kwam. Zij begon O. te slaan die de klappen afweerde. Op dat moment kwam F., de partner van G., ook de kamer binnen. F. dook ook op O. en er werden weer klappen uitgedeeld met een strijkijzer. Getuigen hoorden hoe F. zei dat hij O. wilde vermoorden.

O. stond doodsangsten uit en greep naar een mes dat op zijn kamer lag. Hij waarschuwde F. dat die op moest passen omdat hij een mes had, maar F. bleef aanvallen. Bij de vierde aanval werd F. met het mes geraakt. F. verliet daarop de kamer en meldde zich met een oppervlakkige wond beneden. G. schreeuwde volgens getuigen tegen O. dat hij haar ook maar moest steken. O. zei dat hij helemaal niet wilde steken en dat hij alleen wilde dat ze wegging.

Niet om gezellig te praten
Officier van justitie K. de Valk en rechter Jordaans namen het F. en G. vooral kwalijk dat zij tot twee keer toe met geweld verhaal zijn gaan halen bij O. in zijn veilige leefomgeving. „Na de eerste vechtpartij, waar zelfs de politie op af is gekomen, haalt u het in uw hoofd terug te keren. En dat was niet om even gezellig met elkaar te praten. Dat reken ik u aan”, zei Jordaans.

Strafblad
Voor F. pakte dat vervelend uit omdat hij nog een straf had staan en hij een fors strafblad heeft van meerdere geweldsincidenten. Volgens F. en G. kon O. hun relatie niet verkroppen en heeft hij alles geprobeerd om die kapot te maken. Om dat uit de wereld te helpen wilden ze verhaal halen bij O., maar dat escaleerde. F. en G. hebben direct hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont

Deel deze pagina: