Live Live

Voormalig pand Atak wordt omgetoverd tot moderne woonruimtes

Vrijdag 29 december 2017 12:44

Voormalig pand Atak wordt omgetoverd tot moderne woonruimtes

En weer wordt een leegstaand pand aan de Noorderhagen getransformeerd tot woonruimte. Na de Fabrieksschool gebeurt dat in het pand dat er tegenover staat. Daar waar tot september 2008 poppodium Atak en, ooit, de Kokerjuffer was gehuisvest.

In het pand aan de Noorderhagen 12 komen 22 kamers met een huurprijs tussen de 400 en 600 euro per maand. Ze zijn bestemd voor zowel jongeren als ouderen. Een aantal woningen is gereserveerd voor mensen met autisme. Zij worden hier via de organisatie In Voor Autisme (IVA) gehuisvest.

Drempels
Olaf van den Berg, eigenaar van het pand, had het gebouw al veel eerder onder handen willen nemen. "Het duurde zo lang, omdat de gemeente een aantal keer de vergunning heeft geweigerd", laat hij weten. "De gemeente zag er ook niet veel in om mensen met autisme te plaatsen op een plek, die bekend stond om de aanwezigheid van drugskoeriers. Gelukkig is het nu stukken rustiger in deze buurt."

Voordat kan worden begonnen met de bouw, moest de afgelopen weken eerst het aanwezige asbest worden gesaneerd. Dat proces is nu afgerond, waardoor in januari de transformatie kan beginnen. Een hele klus, omdat alleen de voorgevel en de muren blijven staan. "Binnen is het echt vergaan. Alles wordt dan ook vervangen, waaronder de vloer en het dak. We kiezen bij de restauratie van het pand voor het gebruik van een mix van moderne en oude elementen", aldus Van den Berg.

Duurzaam
Ook aan duurzaamheid is gedacht. Het pand heeft straks het hoogste energielabel. Op het dak komen zonnepanelen te liggen, een warmtepomp verwarmt de woning en mogelijk wordt het gebouw volledig gasloos. Van den Berg verwacht dat de verbouwing in augustus gereed is en de woningen een maand later kunnen worden verhuurd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: