Live Live

Voorlichting in een zeecontainer: ‘Buurt loopt gevaar bij hennepteelt’

Gepubliceerd: Zaterdag 08 juni 2019 08:43

Voorlichting in een zeecontainer: ‘Buurt loopt gevaar bij hennepteelt’

Een hennepkwekerij in de straat? Ach, laat ze toch een beetje bijverdienen. Dat wordt soms in een buurt gedacht. Maar de hele omgeving loopt risico dat er vroeg of laat brand uitbreekt. Hoe groot het gevaar is toont een nagebouwde plantage in een voorlichtingscontainer.

Het was dinsdag ‘veegdag’. In vier huizen werden hennepplantages opgerold. De actie was een succes, maar ook is er bij de politie het besef dat het om een topje van de ijsberg gaat. Met man en macht wordt getracht zoveel mogelijk kwekerijen te stoppen. Gisteren nog zijn meerdere kwekerijen in Enschede-Zuid ontmanteld.

Besef
„Ook omdat ze grote risico’s voor buurten opleveren. Vorig jaar zijn er in Twente drie huizen met kwekerijen afgebrand en waren er talrijke kleinere branden. We hopen dat het besef van gevaar voor hun eigen woningen bij zoveel mogelijk mensen doordringt en ze ons gemakkelijker waarschuwen”, zeggen Harry Sweerts en Jans Pepping. Ze zijn respectievelijk hoofd hennepcoördinatie van de politie Twente en ketenmanager brandbestrijding van netbeheerder Enexis.

Signalen
Hoe groot het brandgevaar is maken ze duidelijk in een zeecontainer waarin een hennepplantage is nagebouwd. De container stond deze week twee dagen op de parkeerplaats van de woningcorporatie De Woonplaats om medewerkers van de corporaties in Enschede te informeren over signalen die wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij in een woning.

Pepping wijst in de container op loshangende kabels uit een meterkast. Hij zegt: „Die zie je vanuit de meterkast naar boven of beneden lopen. De stroomtoevoer is bij veel hennepplantages ontzettend knullig. Meestal wordt de stroom afgetapt. Het risico op kortsluiting is erg groot.”

Ook het constante geluid van een ventilator kan duiden op hennepteelt. Evenals plastic zakken voor slaapkamerramen en zakken potgrond die een huis worden binnengesleept. „Soms valt in een straat of zelfs een hele buurt kortstondig de stroom weg”, aldus Pepping. „In heel Nederland wordt jaarlijks illegaal een miljard kilowattuur aan stroom afgetapt. Dat is te vergelijken met het verbruik van de stad Den Haag.”

Opletten
Het is de eerste keer dat met de speciale container zo specifiek voorlichting is gegeven aan de medewerkers van de corporaties De Woonplaats, Ons Huis en Domijn. „Onze mensen komen regelmatig bij onze huurders over de vloer. Het is goed dat ze weten waar ze op moeten letten”, zegt Claudia Huijbers van De Woonplaats. „De informatie die we krijgen spelen we op onze beurt door aan onze huurders. We proberen hen ook duidelijk te maken hoe belangrijk het is een vermoeden van een kwekerij in de buurt te melden. Desnoods anoniem. Dat heeft niks met klikken te maken, maar met hun eigen veiligheid.”

Rechter
In totaal werden er vorig jaar in Twente 189 hennepkwekerijen ontmanteld: 80 in huurhuizen, 87 in koopwoningen en twee keer in een bedrijfspand/garagebox. Bij hennepteelt betrokken huurders van De Woonplaats en Domijn worden hard aangepakt. De corporaties hanteren een lik-op-stukbeleid. Huijbers: „Het huurcontract wordt ontbonden. Eventueel via de rechter. Verder kan de huurder twee jaar lang geen nieuwe woning meer huren bij Twentse corporaties.”

Afspraken
Daarover zijn afspraken gemaakt binnen het hennepconvenant Twente, waarbij ook de politie, gemeenten, energieleveranciers, de uitkeringsinstantie UWV en de brandweer zijn aangesloten. Sweerts zou graag zien dat zorgorganisaties eveneens aanschuiven. „Ook zorgverleners komen bij veel mensen thuis.”

Criminelen pikken vaak sociaalzwakkeren uit om in hun woningen hennepteelt in te richten, zegt Sweerts. Dat het een gewelddadige business is maakt hij in de voorlichtingscontainer duidelijk. „We treffen bij kwekerijen boobytraps aan. Een spijkerbed onder de deurmat of bijvoorbeeld een spuitbus met traangas die spuit als je de deur vastpakt. Daar moeten medewerkers van corporaties op voorbereid zijn. Dat ze bij een vermoeden van hennepteelt niet zomaar een kamer binnenstappen.“

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: