Live Live

Voor bloeddrukmeting en hartfilmpje straks naar de huisarts in Twente

Maandag 04 december 2017 07:42

Voor bloeddrukmeting en hartfilmpje straks naar de huisarts in Twente

Twentse patiënten hoeven binnenkort voor medisch onderzoek mogelijk minder vaak naar het ziekenhuis. Medisch laboratorium Medlon uit Enschede wil eenvoudige onderzoeken aanbieden in de huisartsenpraktijk.

Medlon, gevestigd in het MST aan de Haaksbergerstraat in Enschede, denkt aan het meten van de bloeddruk, hartritme testen, hartfilmpje, röntgen- en longfunctieonderzoeken. ,,Deze functiemetingen zijn onderdeel van een algehele screening van de gezondheid van de patiënt. Wij merken dat huisartsen behoefte hebben aan ruimere mogelijkheden op het gebied van diagnostiek'', zegt klinisch chemicus Rick Brouwer van Medlon.

Deze organisatie is tot nog toe vooral bekend van het laboratoriumwerk dat ze uitvoert voor de huisartsen in de regio en ziekenhuizen ZGT en MST. Verder heeft Medlon 80 bloedafnamelocaties. De laatste zitten vaak al onder één dak bij huisartsenpraktijken of medische centra.

Voordelen
Voor de patiënt heeft de uitbreiding van activiteiten volgens Medlon vooral voordelen. ,,Hij kan voor meer eenvoudige onderzoeken in de vertrouwde praktijk van zijn eigen dokter terecht. Dat scheelt een rit naar het ziekenhuis.'' Een deel van de huisartsen biedt een of meerdere van de genoemde onderzoeken nu zelf trouwens ook al aan, maar dat geldt niet voor alle.

Omdat Medlon haar marktpositie moet versterken, ontwikkelt ze plannen voor een verbreding van het takenpakket. Dat past in de ambitie dat schaalvergroting noodzakelijk is om het voortbestaan van het bedrijf op langere termijn veilig te stellen.

Overname
Begin dit jaar ging Medlon op zoek naar een overnamekandidaat en vond dat in het wereldwijd opererende Unilabs, dat actief is in grote delen van Europa. In Nederland had het bedrijf nog geen vestiging. In oktober werd de overname door Unilabs bekrachtigd. Dit overigens onder voorbehoud van goedkeuring door overheidsinstanties.

Na amper een maand wordt nu dus duidelijk dat Medlon op meerdere fronten haar ambities wil waarmaken. Dat past volgens woordvoerder Renate Kienhuis van Medlon in het streven van de overheid die kosten wil besparen door het aantal laboratoria in Nederland terug te brengen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: