Live Live

Vogels vertragen verbouwing Enschedese Ambachtsschool

Gepubliceerd: Donderdag 21 december 2017 13:00

Vogels vertragen verbouwing Enschedese Ambachtsschool

De verbouwing van de voormalige Ambachtsschool tot appartementencomplex had dit jaar al plaats kunnen vinden, ware het niet dat het pand aan de Boddenkampsingel nog bewoond werd. Door de huismus en de gierzwaluw welteverstaan.

Ontwikkelaar Renpart Vastgoed heeft van de provincie Overijssel toestemming gekregen om de nesten van de vogels te verwijderen of ontoegankelijk te maken.

Bij eerdere onderzoeken zijn twee nesten van de gierzwaluw aangetroffen bij de gevelpannen tussen de Ambachtsschool en de oude gymzaal. Deze nesten kunnen ongeschikt worden gemaakt door ze af te dichten met purschuim. Van de huismus zijn jaren geleden al 21 broedparen in het gebouw aangetroffen. De rustplaatsen van deze vogels kunnen eveneens met purschuim maar ook met kippengaas worden afgedicht.

Haast
De maatregelen moeten onder toezicht van deskundigen worden uitgevoerd, en voordat het broedseizoen begint. Drie maanden daarvoor moeten er al speciale nestkasten worden opgehangen, zodat de vogels een alternatieve rustplaats wordt geboden.

In de praktijk betekent dit dat de nestkasten deze maand nog opgehangen moeten worden. Het broedseizoen van de huismus begint al in maart, dat van de gierzwaluw in april. En als het seizoen eenmaal begonnen is en er broedende vogelparen in of bij het pand aanwezig zijn, zal de renovatie van de Ambachtsschool nog meer vertraging kunnen oplopen. Werkzaamheden in dat geval pas weer na afloop van het broedseizoen (september/oktober) worden uitgevoerd.

De Ambachtsschool werd na jarenlange leegstand in de zomer van 2015 voor zo'n 9 ton verkocht aan de Haagse belegger Renpart Vastgoed. Het eerste plan voor het monumentale pand werd door de Raad van State afgekeurd omdat er veel meer ruimte voor horeca en detailhandel was ingetekend (750 vierkante meter) dan de maximaal toegestane 100 vierkante meter. Nu komen er alleen 78 appartementen in de huursector (900 tot 1.100 euro per maand) met elk een eigen parkeerplaats.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: