Live Live

Voetbalclubs willen Enschede mijden, KNVB maakt zich zorgen

Gepubliceerd: Woensdag 24 oktober 2018 12:47

Voetbalclubs willen Enschede mijden, KNVB maakt zich zorgen

Voetballen in Enschede; clubs uit de regio doen het liever niet. De KNVB krijgt zoveel verzoeken binnen om teams elders in te delen, dat het met de clubs in gesprek gaat over het imago. „Dit is een zorgelijke ontwikkeling.”

De voetbalbond kreeg het afgelopen jaar meerdere, duidelijke signalen. Van clubs buiten Enschede, die niet naar Enschede willen voor een voetbalwedstrijd. Maar ook van clubs uit de stad zelf, die niet tegen stadgenoten willen spelen.

Vooral elftallen op een lager niveau geven aan dat ze liever niet in een Enschedese competitie willen worden ingedeeld. Een van de redenen; agressief gedrag van spelers en trainers. Maarten Vruggink, namens de KNVB als verenigingsadviseur verbonden aan Twente, noemt het een zorgelijke ontwikkeling.

„Ploegen die op zondagochtend liever drie kwartier in de auto zitten voor een uitwedstrijd dan op de fiets naar de tegenstander”, zegt Vruggink. „Dat kan toch niet waar zijn?! Hoe mooi is het nu om twee kilometer verderop te voetballen en daarna samen een biertje te drinken? Dat wil toch iedereen?”

Het geldt niet voor alle Enschedese clubs, geeft Vruggink aan, maar het aantal aanvragen om niet in Enschede te hoeven voetballen, ligt hoger dan elders. „Het leidt er zelfs toe dat we in sommige gevallen niet eens in staat zijn om hier nog een fatsoenlijke competitie aan te bieden.” Namen wil hij niet noemen. „Het heeft geen zin om te gaan wijzen.”

Samen met de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV) gaat de bond volgende week woensdag het gesprek met alle Enschedese clubs aan. Centrale vragen: zijn clubs zich bewust van het imago dat ze hebben in de regio? En hoe kan dat imago veranderd worden?

Guido Wevers, voorzitter van de FEV, vindt het goed dat dit probleem dan besproken wordt, maar weet dat het niet in een keer opgelost is. „Het is herkennen en erkennen, pas daarna kunnen we er wat aan gaan doen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: