Live Live

Vliegschool NAV op Twente Airport vleugellam

Gepubliceerd: Vrijdag 20 december 2019 08:12

Vliegschool NAV op Twente Airport vleugellam

Voor de Nederlandse Academie voor Verkeers- en beroepsvliegers (NAV) is geen plek meer op Twente Airport. De vliegeniersopleiding moet weg. De hangar waarin de drie lesvliegtuigen van NAV staan wordt omgebouwd tot bedrijfsruimte.

Marjan Buring | Tubantia

De rechter in Assen heeft afgelopen week geoordeeld, dat de NAV voor 10 januari volgend jaar moet vertrekken. Oprichter en eigenaar Lex Brouwer (64) uit Almelo heeft gisteren gevolg gegeven aan de uitspraak van de rechter en zijn vier vliegtuigen weggehaald. Maar de zaak krijgt volgens hem nog wel een staartje. ,,Hier is een bedrijf dat al 28 jaar bestaat kapot gemaakt. Ik begin een procedure voor schadevergoeding.”

Verdwijnen
Technology Base Twente, de organisatie die zorgt voor de invulling van het terrein, had Mulder laten weten dat hij met zijn vliegschool moest verdwijnen. Omdat Brouwer daartoe tot begin deze week geen aanstalten maakte, stapte Technology Base Twente naar de rechter in Assen en eiste ontruiming. De particuliere vliegschool NAV is sinds 1992 gevestigd op Twente Airport. De militaire luchtmachtbasis Twenthe sloot weliswaar in 1 januari 2008, de lokale gebruikers NAV, Vliegclub Twente en de Twentsche Zweefvlieg Club, mochten blijven. Brouwer: „Provinciale Staten heeft de directie van Technology Base opdracht gegeven vervangende ruimte te zoeken voor deze drie partijen. Voor de vliegclub en zweefvliegclub is dat gelukt, maar voor de vliegschool niet. Men is dus in gebreke gebleven.”

NAV had bij één van de landingsbanen een eigen hangar die werd gebruikt als lesruimte, kantoorruimte. In totaal 1000 vierkante meter. Van daaruit vertrokken de lesvliegtuigen naar de landingsbaan. De vliegschool kwam in problemen toen de landingsbaan dicht ging in het kader van de herontwikkeling. Een andere baan moest worden gebruikt, maar die was vanuit de NAV-hangar niet toegankelijk. „We moesten dan vliegtuigen demonteren en op de baan weer opbouwen. Dat was niet te doen”, zei Lex Brouwer, de eigenaar van NAV tegen de rechter.

Landingsbaan
De vliegacademie mocht als alternatief de drie lesvliegtuigen in een shelter stallen, vlakbij de landingsbaan die wel in gebruik is. De shelter is ongeschikt als les- en kantoorruimte. ,,Er is bijvoorbeeld geen riolering en water”, zei Brouwer. De shelter kreeg Brouwer in bruikleen, hij hoefde geen huur te betalen. De Hengeloër kreeg vervolgens de optie op een stuk grond, vlak aan de grens van het natuurgebied. Dat terrein heeft een oppervlakte van 350 vierkante meter. „Veel te klein, we gebruiken duizend vierkante meter en dat is echt nodig voor zo’n opleiding”, zei de eigenaar en hij sloeg dat aanbod af.

Alle shelters op Twente Airport worden nu omgeturnd tot luxere bedrijfsruimtes. De shelter met de lesvliegtuigen van NAV is binnenkort aan de beurt. De bruikleenovereenkomst is begin dit jaar opgezegd. De rechter besloot daarop, dat Mulder voor 10 januari diende te vertrekken. Dat heeft hij dus gisteren gedaan. „Maar ze zijn nog niet van me af”, zegt Lex Mulder strijdvaardig.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: