Live Live

AUDIO | Vliegclub Twente is eindelijk geland op eigen plek op luchthaventerrein

Gepubliceerd: Maandag 07 januari 2019 10:50

AUDIO | Vliegclub Twente is eindelijk geland op eigen plek op luchthaventerrein

Na omzwervingen over het vliegveldterrein is de Vliegclub Twente geland op een vaste plek. De bouw van een nieuw clubhuis moet hier een ledengroei stimuleren.

Vliegclub Twente heeft de afgelopen tien jaar alle hoeken van het vliegveldterrein gezien. Eerst kwam de club in de knel door de onzekerheid over de toekomst van het vliegveld en vervolgens paste een eigen plek voor de sportvliegers niet binnen nieuwe bestemmingen voor het uitgestrekte gebied tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Sinds kort is de Vliegclub Twente geland op een locatie naast de zweefvliegers, nabij de grote spottersheuvel.

“Hier kunnen we verder bouwen aan de club”, zeggen vlieginstructeur Rob Groothuis en bestuurslid Rob Rake. Dat gebeurt vanuit een nieuw clubhuis. In de kerstvakantie stemden de leden in met de benodigde investering van ruim 1,5 ton. De financiering kan voor een deel uit de eigen spaarpot. Rake: “We hebben lang zuinig geleefd.”

Architectenbureau Ten Dam heeft zich voor de nieuwbouw laten inspireren door de omgeving. “Het voorlopige ontwerp moet nog worden goedgekeurd, maar het is de bedoeling dat het gebouw een industriële uitstraling krijgt en dankzij onder andere zonnepanelen duurzaam wordt. Qua kleur en vorm sluit het aan bij de militaire hangars in het gebied.” Eén van die hangars gebruikt de vliegclub voor het stallen van de drie eigen toestellen. “We hebben straks alles bij de hand. Vanuit ons clubhuis krijgen we een prachtig uitzicht op de baan.”

Afgesneden
Eind vorige eeuw telde de vliegclub nog 180 leden. “Dat waren onze beste jaren. Toen hadden we een vaste plek, direct naast het restaurant. Maar daarna was het lang onduidelijk wat er met het vliegveld zou gebeuren. En later werden we door de nieuwe functies van het vliegveldgebied afgesneden van de baan.”

Ze zeggen dat ze alle medewerking kregen bij de zoektocht naar een vaste plek, maar ondertussen zorgde de onzekerheid wel voor een terugloop van het aantal leden. Veel (potentiële) leerlingen uit Twente gingen de grens over naar vliegstrips bij Nordhorn en Stadtlohn. Rake: “De club vergrijsde. We hadden op een gegeven moment nog zo’n 50 leden. Sinds een paar jaar gaat het weer de goede kant op. Inmiddels gaan we richting de 75.”

Vlieginstructeur Groothuis heeft momenteel dertien leerlingen onder zijn hoede. “Zo’n aantal hebben we heel lang niet meer gehad”, zegt de 52-jarige Hengeloër, die het geven van vlieglessen combineert met zijn werk als sales-engineer van het Duitse bedrijf KTR. Net als Groothuis is Rake (53) de Vliegclub Twente altijd trouw gebleven. Hij is in Oldenzaal mede-eigenaar van Telecount Antwoordservice. “Het was lange tijd qua accommodatie een beetje behelpen, maar vliegen vanaf Twente is prachtig.”

Pret
Het nieuwe gebouw moet het clubgevoel stimuleren. Rake: “Je zou denken dat het een individualistische hobby is, maar het blijft mooi ervaringen met elkaar te delen. Je beleeft het plezier van vliegen samen. Dat is een deel van de pret.” Soms maken leden van de Vliegclub Twente samen tripjes. Groothuis: “Vliegen we met onze toestellen naar bijvoorbeeld Frankrijk of Engeland. Nemen we daar een overnachting en vliegen we de volgende dag terug.”

Rake rekent erop dat de ledengroei doorzet nu de vliegclub weer een eigen plek heeft. “Het aantal vlieguren is het afgelopen jaar al met 26 procent gestegen. Dat betekent voor de club meer inkomsten. We verwachten de komende jaren door te groeien tot meer dan honderd leden.”

Voor een volledige zogenoemde private pilot license moet je zo’n 15 mille neertellen. Rake: “Sportvliegen is inderdaad niet de goedkoopste hobby, maar je kunt de kosten wel over een langere tijd uitsmeren. Dat maakt het voor meer mensen toegankelijk. We hebben ook studenten bij de club. En vanaf dag één is elke les een avontuur.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: