Live Live

Vijf partijen willen een windmolen in Enschede

Zondag 10 december 2017 20:27

Vijf partijen willen een windmolen in Enschede

Het zal nog tot juli duren voordat Enschede weet waar het op gebied van duurzame energie aan toe is. Maar de gegadigden voor grote energieprojecten staan al in de rij.

Er hebben zich tot nu toe vijf partijen gemeld die een windmolen willen bouwen, waaronder Apollo Vredestein, Grolsch en landgoed Christinalust. Daarnaast zijn er veertien voorstellen voor projecten met zonne-energie en ook voor biomassa zijn drie voorstellen gedaan.

Wachtkamer
Gegadigden voor windenergie en biomassa moeten geduld hebben. Op korte termijn wil het college alleen aan de slag met haalbare zonneprojecten. Althans, dat stelt wethouder Eelco Eerenberg voor aan de gemeenteraad. Hij wil eerst de uitkomst van de zogeheten Energievisie afwachten. In dat document wordt beschreven hoe en waar Enschede aan de slag kan met duurzame energie.

Ook wordt er op korte termijn een voorstel gedaan over het al dan niet plaatsen van een zonnepark op de Usseler Es en wil het college meer duidelijkheid over de kansen voor duurzame energie langs de A35 en de aanleg van een stoomleiding tussen Twence, Grolsch en Apollo Vredestein.

Enschede wekt op
Eerder dit jaar besloot de gemeenteraad om het hele buitengebied vrij te geven voor windenergie. Terwijl het college op basis van de resultaten van het participatietraject Enschede wekt op juist voorstelde om slechts enkele locaties te onderzoeken.

Aanvankelijk was het doel van de gemeente om in 2020 minstens 12 procent van de verbruikte energie duurzaam op te wekken. In 2027 zou dat 27 procent moeten zijn. Nu moet het college in de Energievisie een plan presenteren hoe de gemeente zo snel mogelijk energieneutraal kan worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: