Live Live

AUDIO Vijf flats in Enschede uit voorzorg gestut

Donderdag 23 november 2017 15:13

AUDIO Vijf flats in Enschede uit voorzorg gestut

Woningcorporatie De Woonplaats liet vorige week woensdag stutten plaatsen bij vijf flats aan Het Leunenberg. In een brief aan de bewoners meldt De Woonplaats dat de stempels uit voorzorg zijn geplaatst, dat nader onderzoek van de vloeren volgt en de bewoners zich niet ongerust hoeven maken.

Dat doen ze ook niet zo blijkt. Gevraagd voor een van de flats naar het hoe en wat van de stempels gaan de schouders van een bewoner omhoog droogjes gevolgd door: "We hebben een brief gehad dat er onderzoek wordt gedaan en we ons niet ongerust hoeven maken. Dus dat doen we niet." Een andere bewoner meldt per telefoon dat hij rustig koffie zit te drinken op de vierde etage en dat de verslaggever welkom is om ook een kop te doen. TV Enschede FM sprak met bewoner Wim Ter Horst. Beluister dat item hierboven terug.

Onderzoek
Volgens Joyce Dakhorst van de Woonplaats zijn de stempels er voor alle zekerheid neergezet en is eind januari bekend of het zin en noodzaak had. Het onderzoek heeft niets van doen met de problemen met betonnenvloeren zoals in de parkeergarage in Eindhoven die deze zomer instortte. De vijf flats aan Het Leunenberg zijn in 1968 gebouwd en in 1999 gerenoveerd.

De Woonplaats moest zoals alle eigenaren van galerijflats in het land die zijn gebouwd tussen 1950 en 1970 onderzoek doen naar de constructie. Het gaat om zo'n duizend galerijflats. Minister Blok van Wonen verplichte de woningbouwverenigingen daartoe in 2015. Aanleiding was een ongeluk in Leeuwarden in 2011 waarbij een stuk van de galerij op de vijfde verdieping van een flat naar beneden kwam. Later bleek dat de wapening was doorgeroest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: