Live Live

VIDEO Synagoge Enschede 90 jaar: 'bijzonder dat dit pand er nog is'

Gepubliceerd: Donderdag 13 december 2018 14:35

VIDEO Synagoge Enschede 90 jaar: 'bijzonder dat dit pand er nog is'

De synagoge in Enschede bestaat deze donderdag precies 90 jaar. Het markante gebouw aan de Prinsestraat werd op donderdag 13 december 1928 ingewijd.

In de bestuurskamer hangen de portretten van zijn voorgaande voorzitters. Huidig voorzitter Frank Overweg legt een aantal documenten op tafel: “Dit is de uitnodiging van de inwijding in 1928. Het is ontzettend bijzonder dat deze documenten de oorlog hebben overleefd”. Tijdens de inwijding werden de thorarollen vanuit de oude synagoge aan de Achterstraat naar de nieuwe synagoge gebracht. De synagoge aan de Achterstraat werd te klein voor de groeiende joodse gemeenschap.

Het gebouw wordt ook wel de mooiste synagoge van West-Europa genoemd. Overweg is het hier mee eens: “De synagoge is een ontzettend bepalend gebouw, zeker voor deze regio.” Blikvanger is de grote koepel, ontworpen door Karel De Bazel. Speciaal voor het 90-jarig bestaan van het gebouw is er een expositie ingericht door architect Leon Brokers.

Bezetting
Tijdens de tweede wereldoorlog namen de Duitsers de synagoge in. De Sicherheitsdienst hield hier mensen gevangen. “Het is heel bijzonder dat dit pand nog er is”, zegt Overweg. Binnen in het gebouw is veel origineel gebleven.

Politiepost
In 2014 werd er na aanleiding van de aanslag op een joods museum in Brussel een politiepost geplaatst. Joodse instellingen door heel Nederland kregen extra beveiliging. “We zijn niet bang, maar wel alert” zegt Overweg. “Het antisemitisme in Twente zal vast bestaan, maar daar hebben wij nog geen last van gehad. Het is hier wel veilig.”

Vrijwilligers
De Nederlands Israëlitische Gemeente Twente bestaat nu uit zo’n 60 leden. Om de twee weken wordt er een dienst gehouden in de synagoge. Naast de religieuze diensten zijn er ook rondleidingen. Ook scholen vanuit het hele land komen naar de Enschedese synagoge. Deze rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers van de stichting Vrienden van de Synagoge.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit video

Deel deze pagina: