Live Live

VIDEO Spandoeken in buitengebied tegen windmolens

Dinsdag 31 januari 2017 09:47

VIDEO Spandoeken in buitengebied tegen windmolens

Een windmolen is wel het laatste dat veel inwoners van het buitengebied in hun achtertuin willen hebben. Daarom hebben de belangengroepen van de zeven Enschedese buurtschappen de handen ineengeslagen, als actiegroep Tegenwind053.

Afgelopen weekeinde werden zestien spandoeken opgehangen in het buitengebied van Enschede. En de boodschap op de doeken is duidelijk: het buitengebied moet bespaard blijven van windmolens.

Scenario's
In het kader van het project Enschede Wekt Op is de gemeente op zoek naar locaties die geschikt zijn voor windmolens en zonneparken. De gemeente heeft enkele maanden geleden vijf scenario's geschetst, variërend van 29 'losse' windmolens tot twee windmolenparken, of een megazonnepark van 170 hectare tot meerdere kleinere zonneparken. Meerdere wijkorganen spraken zich negatief uit over de schetsen. "Na een vergadering hebben we besloten om met alle buurtkringen gezamenlijk actie te ondernemen", aldus woordvoerder Laurens Kromhof, voorzitter van de Buurtkring Esmarke. In bovenstaande video lichten omwonenden hun bezwaren toe.

Geen concrete plannen
Volgens de gemeente liggen er nog geen concrete plannen voor de bouw van windmolens in het buitengebied, maar de zeven buurtschappen zijn sceptisch. Vandaar de actie. "Het is niet zo dat we helemaal niets willen", aldus Kromhof. "Er zijn best locaties te bedenken waar plek is voor kleine zonneparken van een paar hectare." De Usseler Es wordt genoemd als voorbeeld. De VBU en Buurtkring Usselo hebben gezamenlijk een voorstel ingediend bij de gemeente, met daarin ruimte voor zo'n 35 hectare zonnepanelen aan de randen van de Usseler Es.

Hoe denk jij over windmolens of een groot zonnepark in het buitengebied? Praat mee door onze enquête in te vullen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman. 

Deel deze pagina: