Live Live

VIDEO Pusic vindt kritiek op FC Twente te heftig

Gepubliceerd: Donderdag 01 november 2018 17:14

VIDEO Pusic vindt kritiek op FC Twente te heftig

FC Twente-trainer Marino Pusic vindt dat zijn ploeg te negatief wordt bejegend door de media en een deel van de achterban. Hij geeft aan te vaak de nuance te missen in de commentaren na afloop.

„Kritiek is prima, die uit ik intern ook, maar het gaat me te ver om alles negatief te zien”, zegt Pusic. „Niet alles is slecht. Soms heb ik het gevoel dat we onderaan staan in de eerste divisie. We moeten alles wel in perspectief blijven zien. Wij zijn geen Barcelona, wij zijn ook geen Manchester City, ook al hebben we een speler van City in de selectie (Matthew Smit, red). Wij zijn FC Twente in wording. We worden nog steeds gezien als een grote eredivisieclub, maar de realiteit van dit moment is dat we in de eerste divisie spelen. En langs die lat moeten we ook worden beoordeeld.”

Matig spel
Pusic was dinsdag na de wedstrijd tegen de amateurs van Noordwijk zichtbaar geïrriteerd toen hij werd geconfronteerd met het matige spel van zijn ploeg die avond. „Er werd net gedaan of we zestien kansen hadden weggegeven. In tegenstelling tot veel andere ploegen hebben wij ons niet laten verrassen door amateurs”, zegt hij een paar dagen later in alle rust.

„En ja, ik was zelf ook ontevreden over de tweede helft, laat dat duidelijk zijn. Maar we zijn wel door. De commentaren na de wedstrijd bij Jong FC Utrecht begreep ik ook niet. Heel veel teams bijten hun tanden stuk op die ploeg. Wij winnen met 6-1 en naderhand hoor ik dat we met 12-1 hadden moeten winnen. Hoe reëel is dat? En wat verwacht je eigenlijk van ons? Ik wil ook graag dat we 90 minuten lang dominant zijn, maar welke ploeg in de wereld is dat nog? Dat krijgt zelfs Manchester City niet voor elkaar.”Jonge spelers
Pusic vindt dat er te gemakkelijk voorbij wordt gegaan aan bepaalde omstandigheden bij Twente. „Wij hebben twaalf nieuwe spelers, waarvan er negen uit het buitenland komen. Wij zijn nog maar twee maanden bij elkaar met deze groep. Ik weet uit ervaring dat je als jonge jongen in het buitenland minimaal een half jaar nodig hebt om te wennen aan je nieuwe omgeving. Maar ondertussen moet je ook nog eens presteren. Ik gebruik dit niet als excuus, want dat telt niet in topsport, maar het is wel de realiteit. Daarom bescherm ik mijn spelers naar buiten toe ook, omdat ik weet dat sommige dingen gewoon lastig zijn als je als 18-jarige in je eentje voor het eerst naar het buitenland gaat.”

Volgens de oefenmeester kun je het seizoen van Twente tot dusverre in drie fases opdelen. „In de eerste fase misten we de controle in ons spel, en waren we soms te naïef, zo luidde de kritiek. Later hebben we dat hersteld, maar toen kregen we te horen dat we te weinig kansen creëerden. Toen we die kansen wel kregen en ook goed gingen voetballen, viel met Wout Brama onze belangrijkste speler weg. Daar hebben we als ploeg echt last van gehad. Het knappe is dat we inmiddels zo ver zijn dat we een slechte wedstrijd wel weten te winnen. En dat is de kern van een goede ploeg.”

Realisme
Pusic zegt niet te verschuilen. „Je mag ons aanpakken als wij straks na de winterstop compleet zijn en nog geen verbetering tonen.” Voor nu wil hij vooral realisme prediken. „De mensen moeten niet denken dat wij onverslaanbaar zijn. Ook wij zullen wedstrijden verliezen. Alleen zullen wij er alles aan doen om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Hoeveel ploegen die zijn gedegradeerd, zijn meteen kampioen geworden in de laatste tien jaar? Kijk maar eens naar de rest van Europa. Dan doen wij van al die gedegradeerde teams helemaal niet slecht.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: