Live Live

VIDEO Presentator (86) stopt met Enschedees natuurprogramma na 1000 afleveringen

Gepubliceerd: Vrijdag 07 december 2018 13:33

VIDEO Presentator (86) stopt met Enschedees natuurprogramma na 1000 afleveringen

Na twintig jaar en precies duizend afleveringen is het zaterdag over. Om 10.00 uur heeft Jan Oostindië zijn laatste radio-uitzending Natuurlijk Enschede voor 1Twente erop zitten. ‘Ik word 86. Ik wil niet voor de microfoon neervallen.’

Enschede – 1998. De eerste aflevering van ‘Natuurlijk Enschede’ wordt uitgezonden in het onderkomen van het toenmalige Enschede FM aan de Getfertsingel. Jan Oostindië (85) presenteert het natuurprogramma en regelt de gasten. Mensen van het IVN, Landschap Overijssel, bijenverenigingen, zorgboerderijen, boswachters, wethouders, biologen, archeologen: ze komen allemaal graag. Natuurfotograaf Clifton Buitink is ook regelmatig te gast. Foto’s en radio? „Mijn pre is dat ik heel beeldend kan vertellen”, zegt Oostindië.

Slang
Mies van der Laan haalde hem bij de radio, weet hij. „Een dame die elke dag een uitzending had, ‘Wetenswaard’, dat ging over allerlei wetenswaardigheden. Ze vroeg me op een keer en vond dat ik het leuk deed. Ze wilde zelf wat minder doen en zo is ‘Natuurlijk Enschede’ begonnen. Elke uitzending een gast en dat rolde vanzelf.” Hij noemt zo een hele serie gasten op: Jan Bengevoord, Dick Buursink, Trix Niesthoven, Harry Nijhuis, Anita Wichers, Harry Koster en Eric Mulder. De laatste is van Natura Docet in Denekamp en nam Loesje, een slang, mee de studio in. „Alle dames moesten met de slang op de foto”, weet Oostindië nog.

Boerenjongen
De liefde voor de natuur zat er al vroeg in. „Mijn vader had een kaaswinkel in de stad. In de winter was ik een stadsjongen, maar in de zomer was ik een boerenjongen. Dan woonden we in een tram van de TET op de boer. Met mijn ouders gingen we ook vaak picknicken aan de Wallenbeekweg. Dan brachten we daar de zondag door.”

In 1976 kwam hij bij het IVN, als secretaris en later voorzitter. In 1982 begon Oostindië bij Landschap Overijssel. „Ik heb tig excursies en lezingen gegeven. Ledenwerving heb ik ook gedaan. Ik was vroeger een bescheiden manneke, op het verlegene af. Maar ik werd ook vertegenwoordiger in damesmode… Dan moet je wel praten.”

1000
En nu stopt hij met radio maken. „Twintig jaar is mooi en 1000 is ook leuk’’, zegt hij. „Ik word 86. Ik wil niet voor de microfoon neervallen.” Een pluim aan Ylona Gerritsen van de techniek wil hij zeker nog kwijt. „Ylona is altijd aanwezig geweest zonder één keer te ontbreken. Als zij er niet was geweest… Ik ben volkomen a-technisch.” Of het natuurprogramma straks doorgaat, met een ander? „Er komt een hiaat, maar verder is het nog een vraagteken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: