Live Live

VIDEO Pathmos verzet zich tegen sluiting buurthuis De Boei

Maandag 14 augustus 2017 16:23

VIDEO Pathmos verzet zich tegen sluiting buurthuis De Boei

De wijkraad Pathmos legt zich niet zomaar neer bij de voorgenomen sluiting van buurthuis De Boei aan de Spinnerstraat. „Er gaat te veel verloren in de wijk."

Het slechte nieuws bereikte Pathmos zo'n drie weken geleden. De gemeente Enschede is voornemens buurthuis De Boei per 1 november voorgoed te sluiten. „We hoorden het van medewerkers van De Boei", zegt secretaris Peter Reinders van de wijkraad. „Een dag later kregen wij officieel bericht." Oorspronkelijk zou het buurthuis al begin september de deuren sluiten. Dat wordt nu 1 november, mede in verband met de Pathmosmarkt die wekelijks op woensdag op het plein bij het buurthuis wordt gehouden, zegt Reinders. „Die toezegging heeft wethouder Patrick Welman mij aan de telefoon gedaan."
De wijkraad voelt zich compleet overvallen door de aangekondigde sluiting. „We hebben eerder totaal geen signalen ontvangen dat De Boei zou dichtgaan", zegt Reinders. „Ik las weleens in de krant over andere buurthuizen die moeten sluiten. Dan dacht ik steeds: als het hier maar niet gebeurt. Dit is de enige locatie op Pathmos. Gaat het buurthuis dicht, is dat de nekslag voor vele, vele activiteiten."

Een van de gebruikers van De Boei is het jeugdwerk van Alifa, schetst Reinders. „Als dat wegvalt, moet de jeugd zich weer ophouden op de openbare weg, zoals in de jaren negentig. Naar die tijd wil ik niet graag terug. Je moet de jeugd iets bieden, voor die groep is verder helemaal niets in de wijk."

Volgens Reinders beraadt de wijkraad zich begin september over de toekomst van het buurthuis. „Onze inzet is behoud van De Boei. Als het buurthuis dicht gaat, gaat er te veel verloren." In de buurtkrant roept hij bewoners op om met ideeën te komen voor de toekomst van De Boei. Over de beweegredenen van de gemeente kan Reinders voorlopig alleen maar gissen. „We kunnen nu niet veel. Iedereen bij wie je moet zijn is op vakantie. De gemeenteraad heeft twee jaar geleden besloten dat er bezuinigd moet worden op gemeentelijke gebouwen, daar zal het mee te maken hebben. Dan denk ik: dit is een knetterharde bezuiniging."

De gemeente Enschede kon maandag niet reageren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: