Live Live

VIDEO Oog en hart voor historie bij renovatie Janninkscomplex

Gepubliceerd: Donderdag 08 november 2018 08:36

VIDEO Oog en hart voor historie bij renovatie Janninkscomplex

Met de vervanging van het dak nadert de voltooiing van de ingrijpende renovatie van het Janninkscomplex. Hoewel? „Met zo’n monumentaal gebouw is het werk nooit af”, zegt Tim Leusink van eigenaar De Woonplaats.

De stad er omheen is continu in beweging, maar voor het monumentale Janninkscomplex lijkt de tijd stil te staan. De voormalige textielfabriek is een van de weinige tastbare herinneringen aan het glorieuze textieltijdperk van Enschede. Vanaf het dak is goed te zien dat de sloopkogel nog niet klaar is met zijn werk, terwijl hoge bouwkranen duidelijk maken dat er in de binnenstad op veel plekken tevens nieuw wordt gebouwd.

Modernste eisen
De ingrijpende renovatie van het Janninkscomplex moet ervoor zorgen dat ook de vroegere katoenspinnerij weer vele jaren mee kan. Als de klus is geklaard, voldoet het gebouw aan de modernste eisen, zegt Tim Leusink (35). Hij is bij De Woonplaats verantwoordelijk voor technisch beheer en onderhoud.

De corporatie heeft in het Janninkscomplex 125 appartementen ondergebracht. De begane grond deed na de sluiting van de fabriek in 1967 aanvankelijk dienst als museum. Sinds een paar maanden is er een gezondheidscentrum in gevestigd.

Snijvoeg
De Woonplaats zette al zes jaar geleden de ingrijpende renovatie van het rijksmonument in gang. Met oog en hart voor de historie, maakt een enthousiaste Leusink duidelijk op een rondgang. „We hebben zelfs een deel van het oude beeld terug kunnen halen door de oorspronkelijke snijvoeg in de gevels te brengen.”

Eerder was de schoorsteen, een van de laatste fabriekspijpen die de stad nog telt, al opgeknapt. In het gebouw zijn historische details als de oorspronkelijke brandwerende deuren uit het bouwjaar 1903, de ronde ramen in de watertoren, het vroegere washok voor de textielarbeiders en oude fabrieksonderdelen als een loopband voor balen katoen bewaard gebleven.

Van appartementen zijn de kozijnen en beglazing vervangen. Met een ingenieuze sprinklerinstallatie wordt tegemoetgekomen aan eisen van brandveiligheid, zonder dat daarvoor het karakter van het gebouw moest worden aangetast.

Miljoenen geïnvesteerd
Met de vervanging van de daken is de laatste fase van de ingrijpende renovatie aangebroken. In totaal heeft De Woonplaats daar miljoenen in geïnvesteerd. Momenteel wordt gewerkt aan het gedeelte aan de kant van de Haaksbergerstraat. Begin volgend jaar wordt het dak aan de zijde van de Cromhoffsbleekweg onder handen genomen.

Kurk
Niet alleen vanwege het fascinerende uitzicht over de stad is het een bijzondere klus voor de dakdekkers van Boll Dakmanagement. Ook voor Martin Ensink (56), toch al dertig jaar werkzaam op daken. „We hebben hier eerst nog kurk weg moeten halen. Dat was het allereerste isolatiemateriaal dat werd gebruikt. Dat spul verbrokkelde helemaal.”

Ervoor in de plaats komen 10 centimeter dikke isolatieplaten. „Daarmee komt de isolatiewaarde op de normen die gelden. Dat is bijzonder voor een monumentaal pand. De appartementen hieronder hoeven straks minder te stoken om het lekker warm te krijgen”, verzekert Leusink.

Regulier onderhoud
Als de daken van het Janninkscomplex zijn vervangen, staat alweer regulier onderhoud op stapel. Volgend jaar krijgen de gezamenlijke ruimten voor de appartementen een nieuwe verflaag. Leusink: „Met zo’n monumentaal gebouw is het werk nooit af.”

Het Janninkscomplex ligt aan een drukke verkeersader, namelijk aan de rotonde die de Zuiderval en de Haaksbergerstraat verbindt. Het dak van Het Janninkscomplex biedt uitzicht op de verkeerssituatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: