Live Live

VIDEO 'Oale Roop Tocht' leidt wandelaars langs midwinterhoornblazers in Enschede

Vrijdag 08 december 2017 17:20

VIDEO 'Oale Roop Tocht' leidt wandelaars langs midwinterhoornblazers in Enschede

De diepe grondtonen van midwinterhoorns vullen zondag Vliegbasis Twenthe. De Vanekerblazers houden de eerste Oale Roop Tocht op het vliegveld.

Theo Leus raakte als jonge knaap in de ban van het oergeluid. Hij oefende fanatiek op het exemplaar van zijn vader, maar werd vooral door de tonen van de midwinterhoorn van zijn buurman gegrepen. Sindsdien zoekt hij zijn hele leven naar de zuivere grondtoon. Hij is dicht in de buurt. De midwinterhoorn die hij deze zomer maakte, het negende exemplaar, komt het dichtste bij de zuiverheid.

,,Als je een midwinterhoorn maakt, weet je niet welk geluid die voortbrengt. Dat weet je pas als hij af is. Soms is het een vreselijk gekrijs. Die exemplaren moet je aan westerlingen verkopen, aan een kettinkje bevestigen en nooit meer van de muur halen. Nee, dan mijn laatste. Daar word je stil van. Met deze hoorn kom ik het dichtste bij de puurheid die ik zoek."

Vanekerblazers
Leus zit, net als zijn kompaan Wilfried Poorthuis, bij midwinterhoorngroep De Vanekerblazers. In de maand december zijn zij druk in de weer om bij allerlei diverse gelegenheden op te treden. De zeven leden zien elkaar alleen rond advent. “We repeteren elke vrijdagavond bij Kleinsman, blazen dan los. We maken geen afspraken in december, vieren geen verjaardagen. We doen niets anders dan blazen. Dat is onze passie”, beschrijft Poorthuis.

,,We staan momenteel geboekt voor 34 optredens", aldus de blazer. ,,Ik heb zo’n beetje de hele maand vrij genomen om te kunnen blazen. We treden op in ziekenhuizen, voedselbanken en bij dak- en thuislozen. Ons hoogtepunt is het blazen op de Alphatoren.

Oale Roop Tocht
De Oale Roop Tocht van de Vanekerblazers is zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen mag gratis meedoen. De wandeling van ongeveer zes kilometer voert langs de historische plekken van de vliegbasis. Om de 1,5 kilometer staat een van de Vanekerblazers met zijn midwinterhoorn aan de lippen om de oale roop te laten horen. Het is ook mogelijk om de hoorns zelf aan te blazen. Bedoeling is dat de wandeling een jaarlijks terugkerend evenement wordt. Start en finish is bij restaurant Kleinsman aan de Weerseloseweg.

Na de wandeling presenteren de Vanekerblazers en Kleinsman het Vanekerhoorntje, een adventslekkernij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: