Live Live

VIDEO Meeste gedupeerden rioolbreuk Transburg in Enschede kunnen kerstmis in eigen huis vieren

Gepubliceerd: Dinsdag 04 december 2018 11:26

VIDEO Meeste gedupeerden rioolbreuk Transburg in Enschede kunnen kerstmis in eigen huis vieren

Het ziet ernaar uit dat de meeste gedupeerden van de rioolbreuk in de wijk Transburg kerstmis in hun eigen woning kunnen vieren. Toch leven enkele huishoudens nog in onzekerheid, onder meer vanwege de lange levertijd van meubels.

Trots laat Yasmin Yacoub haar woning aan de Kremersmaten zien. „Ziet het er niet prachtig uit?”, vraagt ze, middenin haar woonkamer. Het huis heeft een lik verf en daarmee een frisse uitstraling gekregen. Ze wijst op het nieuwe laminaat, de bank, het barretje en de lamp. Uiteindelijk is het goed gekomen door het Fonds Bijzondere Noden. „Nu moet ik het gezellig maken voor kerst”, zegt Yasmin.

Hoe anders was het drie maanden geleden. In de nacht van 3 op 4 september brak het noodriool bij de werkzaamheden aan de Hoge Bothofstraat. De inhoud stroomde naar het laagste punt in de wijk, waar elf woningen zwaar werden getroffen. Hoewel het lang duurde voordat de hulpverlening op gang kwam, ging woningcorporatie Domijn daarna voortvarend aan de slag met schoonmaak en herstel.

Stress
Toch was het vorige week nog even stressen voor Yasmin. Ze werd verrast door het bericht dat ze haar tijdelijke woning, die Domijn had gehuurd van een particulier, per 1 december moest verlaten. „De vloer had ik pas net gekregen en de meubels zouden pas op 6 december bezorgd worden.” Ze dreigde in een lege woning te komen en besloot te bellen met meubelzaak Poco. „De meubels bleken er al te zijn. Ik heb Domijn gevraagd om een boedelbak zodat ik het zelf kon ophalen. Vrijdagavond heb ik de vloer laten leggen en in het weekend ben ik druk geweest met inrichten.” Ze is blij dat het na drie maanden eindelijk achter de rug is en zich met haar zoontje weer echt thuis kan voelen.

In antwoord op vragen van Margriet Visser van EnschedeAnders heeft wethouder Jurgen van Houdt laten weten dat ook met de andere twee bewoners die niet verzekerd waren gesprekken worden gevoerd over de terugkeer. Claudia Brander, een van hen, beaamt dat. Voor een ander gezin is nog geen oplossing. Zij hebben te horen gekregen dat zij hun tijdelijke huurwoning per 17 december moeten verlaten.

Video
Toen drie maanden geleden een deel van de huizen in Transburg werd overspoeld door rioolwater, zijn onderstaande beelden gemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT

Deel deze pagina: