Live Live

VIDEO Lips op weg naar eerste Nederlandse eindzege Military Boekelo

Gepubliceerd: Zaterdag 13 oktober 2018 17:09

VIDEO Lips op weg naar eerste Nederlandse eindzege Military Boekelo

Alleen nog een foutloze springwedstrijd op zondag houdt Tim Lips van de eindzege van Military Boekelo. De eventingruiter deed zaterdag goede zaken tijdens de crosscountry.

Lips reed met zijn toppaard Bayro een foutloze cross en slaagde er in om precies in tien minuten (de vooraf vastgestelde optimale tijd) over de finish te komen. Daarmee bleef Lips staan op een score van 19,2 punten, die hem al de eerste positie had opgeleverd na de dressuurproef.

In de top 3 van de 48ste editie van Military Boekelo veranderde niets na de cross. De Duitse Julia Krajewski reed met Samourai du Thot net als Lips een foutloze cross en binnen de tijd (9.49 minuten). Ze blijft daardoor op de tweede plaats staan met 22,6 punten. Ook de nummer drie na de dressuurproef is ook na de cross dezelfde: Laura Collett met London 52 een cross zonder strafpunten. Zij finishte in een tijd van 10 minuten en 4 seconden.

Lips verdedigt een voorsprong van slechts 3,4 punten, hij kan zich dus geen enkele fout in het springconcours permitteren. Voordeel is dat de Brabander als laatste van start gaat en dus weet wat zijn concurrenten voor hem hebben gedaan. Rijdt Krajewski een foutloze rit, dan moet hij dat ook doen om haar voor te blijven. ,,Zondagmiddag weten we pas wie Military Boekelo heeft gewonnen’’, sprak hij zaterdagmiddag na zijn cross met Bayro. Lips reageerde opgelucht na zijn succesvolle cross, maar wilde nog niets weten van een eindoverwinning.

De 48ste crosscountry was er eentje vrijwel zonder wanklank. Dankzij de weersomstandigheden was de bodem zeer goed en zorgde hooguit een laagstaande zon voor wat hinder voor de ruiters en hun paarden. In totaal haalden vijf van de 77 gestarte combinaties niet de finish van de crosscountry. Veertien combinaties finishten binnen de optimale tijd.

Valpartij
Tegen het einde van de wedstrijd kwam de cross enige tijd stil te liggen na een valpartij van de Belgische amazone Julia Schmitz. Dat gebeurde op hindernis 22 in de hoofdarena. Vervolgens moest de hindernis weer in orde worden gemaakt, wat dik een kwartier in beslag hield. De opgehouden combinaties konden vervolgens hun wedstrijd afmaken en ook de twee laatste starters kenden geen problemen.

Military Boekelo gaat zondag verder met het afsluitende onderdeel, het springconcours in de hoofdpiste. Voorafgaand vindt er een veterinaire keuring plaats van de paarden, om te kijken of de dieren na de cross wedstrijdfit zijn om mee te springen.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: