Live Live

VIDEO Lijsttrekker Koç van CDA erg ongelukkig met 'geknipte video'

Vrijdag 16 maart 2018 19:27

VIDEO Lijsttrekker Koç van CDA erg ongelukkig met 'geknipte video'

CDA-lijsttrekker Ayfer Koç is hoogst ongelukkig met een uitzending van WNL. Daarin wekt zij de indruk dat zij het succes van de binnenstad van Enschede min of meer aan zichzelf toeschrijft. "Maar er is geknipt."

WNL was onlangs op bezoek in Enschede om een portret te maken van CDA-lijsttrekker Ayfer Koç. Zij behoort tot de laatste twaalf kandidaten voor de titel 'beste raadslid van Nederland.'

Geschrokken
In het woensdag uitgezonden videofilmpje schrijft zij het succes van de Enschedese binnenstad min of meer toe aan haar eigen persoon. Ondernemer Patrick Reinders van Het Koffiepunt doet nog een schepje bovenop deze beeldvorming. "Op dit moment zijn er zoveel nieuwe winkels bijgekomen. Er staat nog maar één pand leeg hier in deze straat. Dat is dankzij Ayfer Koç."

De CDA-politica twitterde trots over de opnames, maar is geschrokken van het resultaat. Er is volgens haar op essentiële punten in geknipt, zowel in haar uitlatingen als die van Reinders. "Daardoor is helaas de indruk ontstaan alsof het succes van de binnenstad alleen aan mij te danken zou zijn. Dat betreur ik ten zeerste."

Rectificatie
Koç zette donderdagavond op haar Facebook-pagina zelf een rectificatie. "Het succes van de binnenstad van Enschede is mede te danken aan alle partners in de stad: ondernemers, vastgoedeigenaren, de ondernemende ambtenaren van de gemeente Enschede en de aandacht vanuit de politiek", schrijft ze. Wel geeft ze aan dat zij als raadslid, in de periode dat het slecht ging met de binnenstad, continu aandacht heeft gevraagd voor het aantrekkelijker maken van het centrum door onder andere een 10-puntenplan. "Helaas is dit stukje eruit gehaald. Dit even ter correctie."

Kritiek
Maar het kwaad was al geschied. Bovendien stuurde zij donderdagavond nog een tweet de wereld in met de gewraakte passages. Van diverse kanten is met enige verontwaardiging kennis genomen van de uitlatingen van de politica voor WNL. Door Roel Blauw bijvoorbeeld. Hij was bijna 20 jaar voorzitter van de belangenorganisatie van centrumondernemers Winkelhart Enschede en was nauw betrokken bij de metamorfose van het centrum. Na het bekijken van het filmpje concludeert hij dat Koç 'te veel de eer naar zichzelf toetrekt die een ander toekomt'. "In feite hebben de ondernemers samen met wethouder Marijke van Hees en later Eelco Eerenberg de kar voor de nieuwe binnenstad getrokken door een bidboek te maken en daarmee de boer op te gaan", herinnert hij zich. "Hen komt de eer toe. Koç pronkt met andermans veren."

Fractievoorzitter Laurens van der Velde (PvdA) vindt het filmpje 'nogal lachwekkend omdat zij een grote broek aantrekt'. Van der Velde herinnert er aan dat álle politieke partijen destijds het lef hadden om tijdens de crisisjaren fors in de binnenstad te investeren. "Toen is de keuze gemaakt voor een ondergrondse parkeergarage, winkelcentrum De Klanderij en een zeer grondige renovatie van het Van Heekplein." Dezelfde geluiden komen uit het stadhuis, waar het filmpje met Koç de afgelopen dagen onderwerp van smalend gesprek was.

Ook Van der Velde vindt dat de basis van het succes van Enschede eerder is toe te schrijven aan zijn partijgenote Marijke van Hees, die destijds wethouder van Financiën en het centrum was. "Maar ja, het is verkiezingstijd hè."

'Beste raadslid van Nederland'
Ayfer Koç kan zich de kritiek goed voorstellen. "Ik ben er achteraf ook niet blij mee. Heel vervelend. Ik heb meegedaan vanuit de intentie om de binnenstad en Enschede te promoten. Niet mezelf." Overigens kunnen mensen nog steeds op haar stemmen als beste raadslid van Nederland, besluit ze haar correctie op haar Facebookpagina. De kandidaat uit Enschede stond gisteren op nummer 6 en had ongeveer 1400 stemmen vergaard.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Toma Tudor

Deel deze pagina: