Live Live

VIDEO 'Lelijkste puist' van Enschede wordt getransformeerd tot moderne woonwijk

Woensdag 07 februari 2018 16:47

VIDEO 'Lelijkste puist' van Enschede wordt getransformeerd tot moderne woonwijk

Het vroegere Coberco-terrein aan de Raifeissenstraat in de Enschedese wijk Boddenkamp ondergaat de komende jaren een complete metamorfose. Wonen, werken, ontspannen komen samen in het gebied in en rond de oude Melkhal van Coberco.

Het plan voor de herinrichting van een van de lelijke puisten in de Enschedese binnenstad is op de tekentafel zo goed als klaar, bevestigt Daniel Spikker namens projectontwikkelaar Vincent Spikker.

Plannen
,,Dat plan hebben we in drie projecten gegoten met als eerste de uitgifte van bouwkavels. Ongeveer 50 in totaal, waar toekomstige bewoners zelf hun woning kunnen samenstellen en laten bouwen, zoals dat ook bij de Boddenkamp is gebeurd. Daarnaast gaan we de Melkhal aanpakken en omturnen tot een broedplaats van ondernemers. Een restaurant, kantoren, een supermarkt en een eigen stadsbrouwerij met een bierlokaal krijgen er een plek. We hebben al meerdere partijen die hier naartoe willen", zegt Spikker, die nog geen namen wil noemen.

Geen foodhal
Hij benadrukt dat het geen foodhal wordt. ,,Pertinent niet, want dan geeft een heel verkeerd beeld van wat we hier echt willen doen." De totale investeringskosten in het het plangebied belopen zo'n 20 miljoen euro, waarvan de helft in de Melkhal zal worden gestoken.

Nieuwbouw
Door een brand eind 2013 is een deel van de fabriek verwoest. Daarmee is er een ‘gat’ ontstaan richting de Kottendijk. Samen met nieuwbouw langs de Kottendijk vormt deze geplande nieuwbouw ruimte voor circa 4800 m² vloeroppervlak verdeeld over 3/5 bouwlagen, waarin woonwerkprogramma is gesitueerd: de zogenaamde Loftementen. De verwachting is dat er minimaal 20 en maximaal 40 woningen met ruimte voor ambachten/atelier gerealiseerd zullen worden. Ten zuiden van de bestaande Melkhal wordt circa 9.800 m² grond bestemd voor ongeveer 45-55 grondgebonden woningen. Deze variëren in 60% statenpanden, 8% bijzondere stadswoningen, 20% 2/1-kap eigentijdse woningen en 12% eigentijdse vrijstaande villa’s. De bijbehorende parkeeropgave voor de woningen zal grotendeels worden opgelost op eigen terrein en op het binnengebied van ontwikkelzone 3, zoals het in het plan omschreven staat.

Ook is er ruimte voor een tiental hotelkamers die binnen het hele plan een plek kunnen krijgen. De exacte invulling daarvan is nog niet bekend. De plannen gaan binnenkort de procedure in.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Cees Elzenga

Deel deze pagina: