Live Live

VIDEO Kunstgebittenverzamelaar shockeert op markt in Enschede: 'Getver!'

Gepubliceerd: Maandag 03 september 2018 10:09

VIDEO Kunstgebittenverzamelaar shockeert op markt in Enschede: 'Getver!'

'Getver!' 'Ahh, bah' of 'Iell'. De reacties die kunstgebittenverzamelaar Hans van Wijland krijgt, zijn niet bepaald positief. Het maakt de Enschedeër (74) niets uit. "Dit is toch juist prachtig?"

Hans van Wijland staat deze zondag op de rommelmarkt in de Enschedese wijk Pathmos met een kraam vol tweedehands spullen. Toch trekt het enige dat níet te koop is de aandacht: zijn verzameling gebruikte kunstgebitten. Pontificaal in het midden van z'n stand heeft hij ze uitgestald, inclusief bordje: 'Alleen vandaag gratis passen'.

De reacties van passerende bezoekers zijn veelzeggend. Een mevrouw die passeert spreekt haar afschuw uit over de verzameling. "Ik vind het heel vies, bah..." De reactie van de verzamelaar: "Mevrouw, ik heb er hier nog één met schimmel erop!" De vrouw is dan al gevlucht.

Op zoek naar meer
De verzameling van Van Wijland telt inmiddels ruim 160 tweedehands kunstgebitten. Hij is naarstig op zoek naar meer. Het begon ooit met een rommelmarktkoffer waar een kunstgebit in zat. Sindsdien is de Enschedeër verkocht. Hij geniet vooral van de reacties van bezoekers. "Er was vanmorgen al iemand die gepast heeft. En er zijn wel honderd foto's gemaakt. Dit is toch prachtig?" Zijn collectie telt naast de mondprotheses een kunstoog en twee kunstbenen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Myrthe Effing


Deel deze pagina: