Live Live

VIDEO Kerstfanaat (67) uit Enschede tovert huis om tot kerstpaleis

Maandag 04 december 2017 19:25

VIDEO Kerstfanaat (67) uit Enschede tovert huis om tot kerstpaleis

Een groot verlicht kruis op het dak, spotlights die schijnen op het huis van de buren, gouden rendieren; niets is Jootje Pool uit Enschede te gek. De 67-jarige is elk jaar wekenlang druk met het omtoveren van haar huis in een winterwonderland.

"Ik weet niet waar ik het meest trots op ben, ik vind het gewoon heel leuk", zegt Jootje terwijl ze naar haar huis kijkt. De 67-jarige neemt elk jaar zo'n drie weken de tijd om haar huis aan de binnen- én buitenkant te versieren met onder meer lampjes, kerstbomen en kerstmannen. En dat versieren doet ze ondanks haar leeftijd bijna helemaal alleen. "Ik ga gewoon nog het dak op. Wel met hulp, want stel je voor dat ik eraf glijd. Dat is niet de bedoeling."

'Heel groot'
Haar liefde voor het versieren komt voort uit haar jeugd. "Mijn vader gaf mij alles wat mijn hartje begeerde, maar hij was eigenlijk te druk om gezellig bij elkaar te zitten met kerst. Nu vier ik het heel groot, misschien omdat ik dat toen gemist heb." Toch versiert Jootje niet alleen voor haar eigen plezier. "De kerstversiering moet mensen herinneren aan vrede op aarde en dat ze aardig voor elkaar moeten zijn." Negatieve reacties krijgt ze nooit en de buurt geniet elk jaar mee. "Iedereen vindt het leuk."

Sneeuwkanon
Ondanks de grote hoeveelheid kerstspullen, staat er nog wel iets op het verlanglijstje van Jootje: een sneeuwkanon. "We hebben al zolang geen witte kerst gehad."

Wij gingen bij Jootje op bezoek. Neem in bovenstaande video een kijkje in haar kerstpaleis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: