Live Live

VIDEO Kant- en klare huizen aan de Bleekweg in Enschede

Vrijdag 20 oktober 2017 12:49

VIDEO Kant- en klare huizen aan de Bleekweg in Enschede

Aan de Bleekweg wordt in een zeer kort tijdbestek een bouwplan met 16 woningen opgeleverd. Waar nu alleen de funderingsstroken nog liggen, kunnen voor de kerst de bewoners hun woning betrekken. Dat kan omdat gebouwd wordt met zogenaamde prefab woningen.

Henk Wiggers van Wiggers Vastgoed en Bert Damink van Saterslo Bouw kijken goedkeurend rond op de bouwplaats. Ze wijzen naar een strook naast de plek waar nu de metselaars druk bezig zijn met het metselen van de buitenmuren van elf woningen. In de grond zijn zes betonstroken zichtbaar die de fundering van de vijf overige woningen vormen. ,,Over twee weken staat hier hetzelfde als wat je nu hiernaast ziet", zegt Damink.

Kant en klaar
Het is haast niet te geloven en toch is het zo. Het geheim? De woningen worden bijna volledig prefab klaargemaakt. Kant en klare wanden en vloeren. De bouwplaats is bijkans tot verboden terrein voor een stukadoor en elektricien verklaard. ,,In de wanden en de vloeren zit al het elektra werk al in, ook de vloerverwarming is al helemaal in de vloerplaten verwerkt", zegt Damink. ,,Er komt geen frees meer aan te pas, waardoor het enorm veel aanloop op de bouwplaats scheelt. Ook het aantal bouwvakkers dat bij de bouw van het project betrokken is, is beperkt. En belangrijker nog, de bouw tijd is aanzienlijk korter. Want binnen drie maanden wordt de woning compleet opgeleverd."


Vernieuwend
Op 31 oktober komen tal van collega-aannemers uit heel Nederland naar Enschede om met eigen ogen dit bouwproject te zien. ,,Of we uniek zijn voor Nederland weet ik niet, we zijn Tukkers en die blazen niet snel hoog van de toren, maar vernieuwend is het wel. Een dit kan zomaar de aanzet zijn voor een bouwsector die meer en meer verandert, zeggen de betrokken bouwpartijen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Raab Karcher

Deel deze pagina: