Live Live

VIDEO 'Illegale dierentuin' Dragonheart moet Uilentuin sluiten

Dinsdag 06 februari 2018 12:15

VIDEO 'Illegale dierentuin' Dragonheart moet Uilentuin sluiten

Al meer dan zestien jaar is Martin Kuyer van Dragonheart in de weer met zijn uilen. "Er was nooit iets aan de hand." Nu wel: de overheid vindt de uilentuin illegaal.

De Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO) is volgens Kuyer al maanden bezig met de vraag of de uilentuin van Dragonheart legaal is. Achter de enorme winkel vol middeleeuwse spullen ligt een tuin die 22 uilen huisvest. Die tuin aan de Buurserstraat in Zuid-Enschede veroorzaakt nu problemen. Kuyer: "Sinds ik in Almelo begon, zestien jaar geleden, was er nooit iets aan de hand. Nu ineens die brief op de mat. Onbegrijpelijk."

Afgelopen dinsdag kwam die brief: Dragonheart moet volgens de RVO een dierentuinstatus hebben. Wanneer meer dan tien wilde diersoorten worden gehouden is er sprake van een dierentuin, zegt de RVO. Het openbaar tentoonstellen van de dieren is zonder die status niet legaal. "Bij zo'n status komt heel veel kijken, ik zou verschillende diploma's moeten hebben. Er zijn veel meer eisen en ik zou ruimtes moeten inrichten, daar heb ik hier geen ruimte voor", aldus Kuyer. "Als ik een bord aan de weg zou zetten met dierentuin en mensen zien vervolgens alleen uilen, lachen ze zich dood." 1Twente Enschede sprak met Kuyer. Beluister dat item hierboven terug.

Dwangsom
De deuren van de uilentuin zijn vooralsnog gesloten, de winkel is wel gewoon te bezoeken. "Er kan een sanctie volgen als we de tuin openen, 2.000 euro per keer. We zijn nu dicht om problemen en sancties te voorkomen." Kuyer legt zich er niet bij neer. "Onze advocaat is druk met de zaak bezig, we gaan in beroep. Hij denkt dat de zaak makkelijk te winnen is, maar je weet het nooit. Het wordt een welles-nietesspelletje in de rechtbank." Mochten ze de zaak niet winnen, dan is het nog maar de vraag of ze verder kunnen procederen. "We zijn bezig met een makelaar om dit pand te kopen, daar gaat nu al ons geld naartoe. Geld voor een lang proces is er dus niet."

Waarom de RVO nu ineens ingrijpt is Kuyer onduidelijk. "We hebben een beetje het gevoel de eerste van Nederland te zijn die op deze manier aangepakt wordt. Als dit de regels zijn, zouden veel kinderboerderijen ook moeten sluiten", vertelt Kuyer. "We zouden de uilen mogen houden, maar niet aan het publiek laten zien. Op dit moment moet er iedere maand geld bij Dragonheart. Nu levert dat veel blije gezichten op, maar als dat straks niet meer kan. Waar doe ik het dan nog voor?"

Huilende kinderen
Via Facebook kunnen Kuyer en zijn vriendin Orpa de Best op veel steun rekenen. "We kregen al berichten dat de sluiting van de tuin huilende kinderen gaat opleveren. Sommige kinderen komen elke week even kijken hoe het met de uilen gaat. Er zijn duizenden reacties binnengekomen, bijna iedereen staat achter ons."

Het gevoel van onmacht overheerst bij het stel. "Er zijn heel veel beunhazen op dit gebied aan het werk. Zij laten hun uilen bijvoorbeeld de hele dag in de brandende zon staan bij evenementen." Bij Dragonheart wordt er met liefde voor de dieren gezorgd. "Laat ze zich druk maken om die beunhazen of om ander dierenleed. Dit aanpakken slaat helemaal nergens op."

Geen offensief
Volgens Michel van der Maas, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, is er geen sprake van een offensief zoals Kuyer beweert. „Er zijn regels wat betreft het tentoonstellen van dieren in Nederland. Op onze website is een lijst te zien, daarin is precies te zien welke wilde dieren onder de regels vallen. Geiten en schapen op kinderboerderijen vallen daar bijvoorbeeld niet onder, maar uilen weer wel.” Van der Maas stelt dat er naar aanleiding van meldingen pas een controle wordt uitgevoerd. Over de zaak Dragonheart kan van der Maas inhoudelijk niets zeggen. „Hangende het proces kan ik daar geen uitspraken over doen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Deel deze pagina: