Live Live

VIDEO Glanerbrug herdenkt na 73 jaar voor het eerst de razzia van 1944

Woensdag 25 oktober 2017 13:10

VIDEO Glanerbrug herdenkt na 73 jaar voor het eerst de razzia van 1944

In Glanerbrug is dinsdagavond de razzia van de Grüne Polizei op dinsdag 24 oktober 1944 herdacht. Tijdens de razzia werden honderden mannen opgepakt voor de Arbeitseinsatz, waaronder Marten Beun. De nu 93-jarige man hield toentertijd in Duitsland een dagboek bij over de gebeurtenis. TV Enschede was bij de herdenking en sprak met Beun. Bekijk die reportage hieronder terug.

Beun's neef Gerrit Käveker vroeg het Comité 4 en 5 mei Glanerbrug en de Historische Kring Glanerbrug samen met hem op 24 oktober 2017 en daarmee 73 jaar na dato, een herdenkingsavond te houden. Kleindochter Sanna Nijhof las fragmenten uit het dagboek voor. Gerrit Käveker, begeleid door accordeonist Frans Geertshuis, bracht enkele liederen ten gehore die veel in het kamp werden gezongen, waaronder ook het door Marten Beun zelf geschreven Lagerlied. De 93-jarige was zelf ook aanwezig.
Dagboek
Marten heeft over de ingrijpende periode van eind oktober 1944 tot begin maart 1945 een dagboek bijgehouden. Bijna vanaf het moment dat hij werd opgepakt tot hij weer terug was in Glanerbrug. Jarenlang heeft het dagboek bij Marten in de la gelegen. Niemand wist wat hij en zijn lotgenoten hadden mee- en doorgemaakt. Onlangs kreeg neef Gerrit Käveker het dagboek in handen. Al lezend raakte hij enorm onder de indruk van de gedetailleerde manier waarop zijn oom Marten de dagen in Duitse gevangenschap heeft beleefd, met goede en slechte Duitsers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Jenne Smit

Deel deze pagina: