Live Live

VIDEO Enschedese stroopwafelbakker: ‘Die 2400 koeken gaan er komen’

Gepubliceerd: Woensdag 07 november 2018 20:28

VIDEO Enschedese stroopwafelbakker: ‘Die 2400 koeken gaan er komen’

Een wat frivole boodschap op Twitter maakte woensdag Ronald Spijk uit Enschede even tot de bekendste stroopwafelbakker van Nederland. Hij gaat 2.400 mariniers van zijn wafels laten genieten.

Overdinkel Tuincentrum Wolters in Overdinkel ruikt naar zoete honing. Bij zijn kraam Stroopwafels XXL zet Ronald Spijk een treintje in beweging met enkele peuters erin. Zijn vrouw snijdt een wafel open om er stroop tussen te gieten. De telefoon gaat. Radio 3FM. Op de toonbank liggen telefoonnummers van en afspraken met andere media. Vanavond spreekt hij RTL Late Night telefonisch.

Leuk
„Het is geëxplodeerd”, zegt Spijk. „Het is giga, maar ook leuk”. Dinsdagavond reageerde hij op een berichtje van minister van Defensie Ank Bijleveld die mariniers op oefening in Schotland bezocht. „Hebben ze wel regenjassen”, vroeg hij cynisch met een verwijzing naar een training in Noorwegen waar onze militairen die zelf moesten kopen.

Tot zijn verrassing reageerden de mariniers: regenjassen wel, maar geen stroopwafels. „Ik herhaal: geen stroopwafels.” Woensdagochtend op weg naar het werk besloten Ronald (53) en Marianne (54) het te gaan doen ook. Een berichtje met de toezegging 2.400 stroopwafels te gaan leveren, leidde binnen vijf minuten tot een stortvloed van reacties die de hele dag aanhield.

Zeven jaar
Ronald en Marianne zijn hun kraam ruim zeven jaar geleden begonnen. Ronald zegt: „Als ik 50 jaar geleden had geweten dat je van een stroopwafel een boterham kunt maken, was ik dit werk meteen gaan doen. Door alle plekken waar je staat en de blije mensen die je spreekt, is het erg leuk”. Ze staan op markten en nu tot eind december in het tuincentrum.

26 manuren werk
Op een drukke marktdag bakken ze 50 grote stroopwafels in het uur. Ronald realiseerde zich onmiddellijk na zijn toezegging wat hij zich op de hals had gehaald. „We hebben vandaag wel wat paracetamol tegen de hoofdpijn geslikt”, zegt hij. „2.400 stroopwafels is wel ongeveer 26 manuren werk.” Gelukkig kreeg hij meteen hulp aangeboden van zijn leverancier en stroopwafelfabrikant Martien Markus uit Waddinxveen.

Ook Defensie benaderde hem om alles een beetje in goede banen te leiden. „Ze vinden het heel erg leuk, wat er gebeurt”, zegt Wolters. „Vrijdag gaan we naar Doorn om stroopwafels te overhandigen. De distributie laat ik verder aan het ministerie. Maar die 2.400 gaan er komen. Een man een man, een woord een woord.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: