Live Live

VIDEO Enschedese onderneemster gebruikt tampons voor weven

Woensdag 01 november 2017 20:25

VIDEO Enschedese onderneemster gebruikt tampons voor weven

Annemieke Koster (28) studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente, maar volgde haar hart en begon een duurzame weverij voor de productie van mode- en interieurstoffen. Zelf een afgekeurde partij tampons wordt gebruikt om doek van te weven.

“Ik heb ontslag genomen en had een financiële buffer om het drie maanden te kunnen uitzingen. Daarna ben ik in heel Europa op zoek gegaan naar tweedehands weefgetrouwen, uiteindelijk vond ik ze in een loods op 200 meter van mijn huis.”

Ze kocht in 2014 twee gebruikte schietspoelweefgetouwen waarop ze 1.50 breed doek kan produceren. Die getrouwen heeft ze ondergebracht in de enige weverij die Enschede nog kent: A.C. ter Kuile aan de Kneedweg. En daarnaast least ze bij Ter Kuile nog een getouwen voor de productie breder doek en meubelstoffen.

Twente Move2social
Annemieke doet mee aan Twente Move2Social, een programma van de Rabobank waar sociaal ondernemers wordt geleerd hoe ze overeind moeten blijven in een markt waarin het om harde euro's gaat. De meeste zijn bij de start afhankelijk van subsidie en moeten de slag naar de markt zien te maken, Daarom worden ze geschoold in zaken als het schrijven een een businessplan, marketing en het maken van een 'pitch'voor investeerders.

Als eerste van de 11 deelnemers is haar ondernemingsplan goed genoeg bevonden om voor een krediet in aanmerking te komen. “Mijn bedrijf moet winstgevend worden. Deelname aan Twente Move2social heeft geholpen mijn businessplan aan te scherpen. Ik ben eerder ook benaderd door private investeerders, maar die wilden produceren in Oost-Europa. Dat wil ik niet.”

Afgekeurde tampons
De garens betrekt Annemieke Koster onder andere van Frankenhuis Textielrecycling in Haaksbergen. Het bedrijf recycled en vervezelt garens van textielafval – variërend van jeans tot afgekeurde tampons. Klanten zijn onder andere Noppies, een producent van zwangerschapskleding en interieurarchitecten, die willen verduurzamen.

En er is een samenwerking met Sheltersuit, een andere deelnemer aan Twente Move2social. Sheltersuit werd bekend door de winterjassen van dak- en thuislozen, die het ontwikkelde. Jassen die binnen een handomdraai kunnen worden omgetoverd in slaapzak. In het atelier van Sheltersuit worden schorten genaaid van doek dat bij Textielstad Enschede is geweven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Deel deze pagina: