Live Live

VIDEO Enschede krijgt een eigen Jurassic Park, maar dan zonder bloederige afloop

Gepubliceerd: Zaterdag 15 december 2018 13:19

VIDEO Enschede krijgt een eigen Jurassic Park, maar dan zonder bloederige afloop

Oog in oog met een brullende t-rex, misschien wel de meest vraatzuchtige. Slapen in de schaduw van een brachiosaurus, de grootste van allemaal. En dan nog 55 andere dino’s zien. Het kan komende zomer tijdens Dinopark Twente op de voormalige vliegbasis.

Ze schudden hun hoofd, zwiepen met hun staart, laten letterlijk hun tanden zien en brullen er vervaarlijk op los. Liefst 57 grote, bewegende replica’s van dinosaurussen zijn de komende zomer te zien op de voormalige vliegbasis Twenthe. Zoals een 9 meter hoge tyrannosaurus rex, beter bekend als t-rex uit de Jurassic Park-speelfilms. Veel zachtaardiger van aard is de plantetende brachiosaurus, die met 12 meter wel de grootste is van het hele stel.

Replica's
De replica’s van de dinosaurussen waren eerder te zien in onder meer de Jaarbeurs in Utrecht en, afgelopen najaar nog pas, in Burgers’ Zoo in Arnhem. Dat ze nu naar Twente komen, is te danken aan Enschedeër Tim Lammers. Hij is marketing manager bij Burgers’ en heeft in die functie ervaring opgebouwd met het organiseren van bijzondere evenementen. En dat wilde hij ook graag een keer in zijn eigen Twente doen. „Enschede doet het goed op de evenementenmarkt. Maar er is niet zoveel te doen voor jonge kinderen. Dat kun je roepen, of je gaat er zelf wat aan doen.”

Dankzij zijn betrokkenheid bij ‘Dino’s in the Zoo’ was het contact met de particuliere eigenaar van de collectie dino’s snel gelegd en bleken t-rex en zijn maten deze zomer nog vrij te zijn. „Het was even spannend of het kon, maar het lukte toch”, zegt Lammers. Wat betreft de locatie was hij er snel uit: de voormalige vliegbasis Twenthe. Helemaal toen hij daar de 1,5 kilometer lange bunkerstraat op het terrein bekeek. „Met zijn ruige uitstraling de ideale omgeving om Dinopark Twente op te bouwen”, vindt Lammers.

Het plan werd enthousiast ontvangen, daarna ging het razendsnel. Tussen idee en realisatie zit niet meer dan een jaar. Dat komt ook omdat er geen aparte vergunning nodig is voor het evenement. „We blijven binnen de bestaande vergunningen. Ook als het gaat om de regelgeving rond Natura 2000-gebieden.”

Contract getekend
Deze week werd het contract getekend. En is het ‘100 procent zeker’ dat Dinopark Twente doorgaat. „Best spannend, want ik kan niet meer terug. Het vraagt een beste investering en kost nog heel veel werk, maar ik heb er ook heel veel zin in.” Om uit de kosten te komen, zijn er in totaal 25.000 bezoekers nodig. „Je weet nooit zeker hoe zoiets gaat lopen, maar dat moet toch haalbaar zijn”, aldus de Enschedeër. „Ik geloof er heilig in.”

Dinopark Twente duurt precies 44 dagen lang, gedurende de hele schoolvakantie. „De ervaring bij Burgers’ Zoo leert dat de vakantie de beste periode is voor dit soort evenementen. Dan willen de mensen iets leuks doen.” Dinopark krijgt een eigen entree. Het merendeel van de dino’s komt in de open lucht te staan. Maar er worden ook twee bunkers, het munitiegebouw, de munitieafgraving en enkele andere gebouwen gebruikt. Onder meer voor een doolhof en een laboratorium. In de afgraving kunnen kinderen op zoek naar dinosauruseieren.

Verhaallijn
Om er een ware belevenis van te maken, is er een complete verhaallijn bedacht en spelen alle medewerkers daar ook in mee. „Het gaat om een vreemde doctor die dinosaurussen tot leven wil wekken”, vertelt Lammers. „Bij een soort lukt dat niet zo goed. Daar moeten de kinderen hem bij helpen, door een code te kraken. Om dat te kunnen doen, moeten ze een route over het park volgen.” Klinkt allemaal reuzespannend. „Maar we gaan de kinderen geen trauma’s bezorgen. Het moet wel leuk blijven.”

Op het terrein komt ook een camping voor kleine groepen. Kinderen kunnen er ook overnachten. Dat moet het evenement helemaal afmaken, zegt de vader van twee dochters van anderhalf en drie jaar oud. „Eerlijk gezegd heb ik maar een doel. Dat als mijn kinderen straks op de basisschool zitten, ze nog regelmatig horen: ‘weet je nog, toen met het Dinopark?’.”

Dinopark Twente is van 13 juli tot en met 25 augustus zeven dagen in de week geopend van 12.00 uur tot 20.00 uur. In de week voor de opening zijn er try-outdagen. Entree: van 11,00 euro tot 14,50 euro. De website is nog in ontwikkeling, maar er kan al wel worden ingeschreven voor een bezoek: www.dinopark-twenteairport.nl.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: